Zioła
Od momentu, gdy dowiedziałam się, że mam insulinooporność, właściwe odżywianie, dieta z niskim indeksem glikemicznym oraz aktywność fizyczna, stała się nieodzownym elementem mojego rytmu dnia. Choć współczesna medycyna nie do końca uznaje insulinoopornność za chorobę, a lekarze rodzinni jakby nie widzą w tym problemu, często szukamy pomocy u dietetyków, by móc zacząć znów funkcjonować właściwie i co ważne – bez leków. Cukrzyca, insulinooporność i inne choroby metaboliczne to typowe choroby dietozależne. Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowałabym wszystkiego, co może mi pomóc. Przedstawię listę ziół, które skutecznie pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz hamują apetyt i utrudniają wchłanianie węglowodanów w jelitach.
A zatem warto zakupić sobie następujące zioła i zacząć je systematycznie stosować.
Ostropest plamisty
- wspomaga pracę wątroby,
- oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga regenerację komórek
- pomaga w zgadze, zaparciach i wzdęciach
- wspiera walkę z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów
- wspomaga regenerację wątroby
- obniża poziom cukru we krwi
Sposób użycia:
Zjadać 1 łyżeczkę mielonych nasion rano i wieczorem popijając szklanką wody. Napar – zalać 1 łyżeczkę wrzątkiem i pić – najlepiej sprawdza się, gdy doskwiera nam zgaga, zaparcia i wzdęcia. W sytuacji gdy występują biegunki, kłopoty jelitowe czy zespół jelita drażliwego poleca się korzystać z oleju z ostropestu, a także polecany przy łuszczycy – najlepiej w postaci kapsułek.
Morwa biała
- owoce działają oczyszczająco
- liście obniżają poziom cukru w organizmie
- zawierają duże ilości witamin, flawonoidów i minerałów oraz aminokwasów egzogennych
- obniżają ciśnienie krwi
- hamują aktywność glikozydaz (obecnych w jelicie enzymów, rozkładających cukry złożone na proste) utrudniają wchłanianie węglowodanów, przez co wpływają na niższy wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku
- hamuje apetyt na słodycze
Można używać gotowych suplementów oraz pić napar z liści.
Czystek
- zawiera polifenole, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki
- wspomaga walkę z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybicznymi
- pomaga w walce z boreliozą
- wspomaga profilaktykę antynowotworową
Babka płesznik lub jajowata
- wspomagają wypróżnianie, powodują uczucie sytości, hamują apetyt
- doskonałe źródło błonnika pokarmowego
- usprawniają pracę jelit
- oczyszcza i usuwa toksyny z organizmu
- reguluje poziom cukru we krwi
- spożywanie nasion i łusek w postaci błonnika witalnego usuwa zaparcia, obniża ciśnienie krwi, wspomaga optymalizację poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- zmniejsza ryzyko na nowotwory oraz choroby serca
- oczyszcza wątrobę
- wspomaga florę bakteryjną, działa osłonowo i przeciwzapalnie
Zaparcia skuteczne nasiona, biegunki – łuski. Stosując obie formy należy pamiętać by 1 łyżeczkę wymieszać w 1 szklance ciepłej wody i dodatkowo popić dodatkową porcja płynu.
Liście pokrzywy
- hamują wchłanianie węglowodanów w jelitach
- wspomagają usuwanie obrzęków spowodowanych zatrzymaniem się wody w organizmie
- napary z pokrzywy wspierają walkę z anemią i niwelują nadmierną ilość kwasu moczowego
- wspiera układ moczowy
- pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
Czytaj więcej: Aktywność fizyczna w insulinooporności