łosoś

Świąteczny łosoś z suszonymi pomidorami z nutą pomarańczy

Świąteczny łosoś

Cały ten rok był bardzo specyficzny więc u mnie święta też będą troszkę inne. Wokół mnie jest już chaos i próbuję wszystko zebrać do kupy. Mamy grudzień, a ja już zaczęłam planować święta. Już zapytacie!

Tak kochani, już! Aby dobrze przygotować się do świąt, zaczynam od planowania kulinarnego. Ponieważ jestem insulinooporna, na moim stole muszą być potrawy zdrowe o niskim indeksie glikemicznym, więc tegoroczne święta będą dla mojej rodziny wyjątkowe. Nie zależnie od tego, czy święta spędzanie we własnym domu, czy jedziecie na kolację wigilijną, warto się przygotować, by mieć pewność, że to, co będziesz jeść, jest zdrowe dla Ciebie (dotyczy to oczywiście osób chorych na insulinooporność czy cukrzycę).
Jeśli, jedziecie w gości, warto zapytać gospodarzy, co chcą przygotować, czy podesłać im wasze pomysły na świąteczne potrawy lub samemu przygotować smaczne, zdrowe jedzenie i niech inni też tego spróbują. Dzięki temu będziecie pewni, jak będą wyglądały twoje potrawy świąteczne.

Więc chcę dziś Wam przedstawić moje inspiracje na tegoroczne święta Bożego Narodzenia.

Świąteczny łosoś z suszonymi pomidorami z nutą pomarańczy

Przepis na 4 porcje

  • 400 g łososia dzikiego
  • limonka lub cytryna
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g fety/ sera koziego
  • 20 g orzechów włoskich
  • 200 g ryżu dzikiego/brązowego
  • 40 g parmezanu tartego
  • 1 pomarańcza
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:

Rybę podziel na 4 części, skrop sokiem z limonki lub cytryny, posyp pieprzem i solą oraz oregano. Suszone pomidory drobno posiekaj i wymieszaj z orzechami i pokruszonym serem. Każdą porcję ryby ułóż na kwadratowym kawałku papieru do pieczenia, na wierzch wyłóż porcje posiekanych pomidorów, zawinąć papier na końcach jak cukierek, zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C.  Międzyczasie ugotuj ryż, posiekaj natkę pietruszki, a następnie wymieszaj ją z ryżem. Dodaj kawałki pomarańczy i posyp startym parmezanem. Rybę podawaj z ryżem.

Czytaj więcej: 5 świątecznych przepisów na kolację Wigilijną

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart