Śledzie w curry
Obok karpia na naszym stole Wigilijnym nie może zabraknąć śledzika. Nietradycyjnie tylko inaczej, w curry. Śledź jest tłustą rybą, ale niezwykle bogatą w kwasy omega 3 oraz ma niski indeks glikemiczny. Samodzielnie przygotowane potrawy to gwarancja tego, co jecie i możecie być spokojni, że po spożyciu takiego dania będziecie się dobrze czuli, a poziom glukozy we krwi zostanie na właściwym poziomie.
Śledź w sosie curry
Składniki na 4 porcje
- 500 g płatów śledziowych
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 100 g pora
- 4 łyżki majonezu (przepis na zdrowy majonez znajdziesz na www. zdrowe-love.pl)
- opcjonalnie łyżkę musztardy
- przyprawy: 1 łyżka ziaren gorczycy, 1 łyżka curry, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie wymocz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Por drobno posiekaj i przez około 3 minuty zeszklij na oliwie. Na patelni przez 5 minut praż nasiona gorczycy, następnie rozgnieć je w moździerzu. Wsyp nasiona do jogurtu, wymieszaj. Dodaj majonez, pieprz, curry lub musztardę, por i dokładnie wymieszaj. Do marynaty curry wrzuć pokrojone na kawałki śledzie. Całość przełóż do szklanego naczynia i zostaw na minimum 2 godziny by się składniki połączyły. Śledzie można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wartość kaloryczna potrawy:
(całość to 1460 kcal, białka 108,2 g, łuszcze 107,9 g, węglowodany 13,8 g; 1 porcja to 365 kcal)
Czytaj więcej: 5 świątecznych przepisów na kolację Wigilijną