barszcz

5 świątecznych przepisów Wigilijnych

5 Świątecznych przepisów Wigilijnych

Najbardziej ze swojego dzieciństwa pamiętam to, jak mama piekła pierniki, zapach przyprawy korzennej unosił się po całym mieszkaniu. Lepiłyśmy pierogi, gotowałyśmy kapustę z grzybami, a tata zawsze przyrządzał karpia i zupę rybną. Ubieraliśmy choinkę, zakładaliśmy lampki, zdobiliśmy mieszkanie, no i oczywiście było sprzątanie świata, jakbyśmy cały rok nie sprzątały. Mam wrażenie, że kiedyś inaczej święta wyglądały.

Pomimo upływu lat Wigilia jest dla mnie jedną z ważniejszych uroczystości  w roku. Uwielbiam przygotowywać te wszystkie dania, które potem z apetytem moi bliscy spożywają. Cały ten rok był bardzo specyficzny więc u mnie święta też będą troszkę inne. Wokół mnie jest już chaos i próbuję wszystko zebrać do kupy. Mamy grudzień, a ja już zaczęłam planować święta.

Już zapytacie!

Tak kochani, już! Aby dobrze przygotować się do świąt, zaczynam od planowania kulinarnego. Ponieważ jestem insulinooporna, na moim stole muszą być potrawy zdrowe, o niskim indeksie glikemicznym, więc tegoroczne święta będą dla mojej rodziny wyjątkowe. Nie zależnie od tego, czy święta spędzanie we własnym domu, czy jedziecie na kolację wigilijną, warto się przygotować, by mieć pewność, że to, co będziesz jeść, jest zdrowe dla Ciebie (dotyczy to oczywiście osób chorych na insulinooporność czy cukrzycę).

Jeśli, jedziecie w gości, warto zapytać gospodarzy, co chcą przygotować, czy podesłać im wasze pomysły na świąteczne potrawy lub samemu przygotować smaczne, zdrowe jedzenie i niech inni też tego spróbują. Dzięki temu będziecie pewni, jak będą wyglądały twoje potrawy świąteczne.

Moje inspiracje na tegoroczne święta Bożego Narodzenia.

Świąteczny łosoś z suszonymi pomidorami z nutą pomarańczy

Przepis na 4 porcje

  • 400 g łososia dzikiego
  • limonka lub cytryna
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 50 g fety/ sera koziego
  • 20 g orzechów włoskich
  • 200 g ryżu dzikiego/brązowego
  • 40 g parmezanu tartego
  • 1 pomarańcza
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:

Rybę podziel na 4 części, skrop sokiem z limonki lub cytryny, posyp pieprzem i solą oraz oregano. Suszone pomidory drobno posiekaj i wymieszaj z orzechami i pokruszonym serem. Każdą porcję ryby ułóż na kwadratowym kawałku papieru do pieczenia, na wierzch wyłóż porcje posiekanych pomidorów, zawinąć papier na końcach jak cukierek, zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C.  Międzyczasie ugotuj ryż, posiekaj natkę pietruszki, a następnie wymieszaj ją z ryżem. Dodaj kawałki pomarańczy i posyp startym parmezanem. Rybę podawaj z ryżem.

Gotowane pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na 4 porcje

farsz

  • 300 g kapusty z grzybami (przepis powyżej)

ciasto

  • 180 g mąki orkiszowej
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • ok. 1 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Przygotowanie:

Składniki przełóż do miski i wyrób ciasto. Rozwałkuj, szklanką powyciskaj kółka i nałóż farsz, a następnie zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzątku 3-5 minut, do momentu wypłynięcia na wierzch. Podawaj ciepłe.

Wartość odżywcza potrawy:
(całość około 974 kcal, białka 24,8 g, tłuszcze 38,8 g, węglowodany 131 g: porcja 243 kcal).

UWAGA!

Możesz pierogi przygotować wcześniej i zamrozić (mrozimy nie gotowane).

Świąteczna pieczeń rzymska

Składniki na 6 porcji

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki otręb owsianych lub pszennych
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 50 g fety
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka czubrycy

Sposób przygotowania:

Mięso przypraw solą, pieprzem i czubrycą, a cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Otręby zalej 2 łyżkami wody i poczekaj aż napęcznieją. Natke posiekaj. Do mięsa dodaj podprażoną cebulkę, namoczone otręby oraz natkę, dokładnie wymieszaj i podziel na 2 porcje. Jajka ugotuj na twardo, suszone pomidory pokrój w drobne kawałki, fetę pokrusz.

Do formy 10 x 20 włóż porcję mięsa, na wierzch umieść obrane ze skorupki jajka, kawałki fety i posiekane pomidory. Wyłóż pozostałą porcję mięsa i uklep dłonią, aby wyrównać. Piecz 40 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Krój po całkowitym ostudzeniu.

Wartość odżywcza potrawy
(całość ma około 1212 kcal, białka 124,5 g, tłuszczu 74 g, węglowodany 11,6 g; 1 porcja to 202 kcal).

Makowiec z serem na kokosowym spodzie

Składniki na 10 porcji

spód

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ksilitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywną pianę z odrobina soli. Wiórki rozdrobnij w blenderze. Żółtka zmiksuj z wiórkami kokosowymi, ksilitolem oraz proszkiem do pieczenia, a na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej ciasto na dno formy i piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

masa serowa

  • 200 g niebieskiego maku
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego z puszki
  • 3 łyżki ksilitolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów
  • 100 g suszonych moreli rozdrobnionych

Mak wypłucz na sitku i przesyp do garnka. Zalej wrzątkiem, tak aby woda przykryła powierzchnię i gotuj 10 minut, mieszając aby się nie przypalił.  Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw aż do momentu wchłonięcia całej wody. Gdy ostygnie odsącz na sicie. Zmiel mak.

Następnie dodaj ksilitol, wlej wcześniej lekko ubite jajka, dodaj mleko kokosowe i całość zmiksuj. wsyp pokruszone migdały, pokrojone morele i pokruszone orzechy i delikatnie wymieszaj masę. Następnie wlej na zapieczony spód. Zapiekaj kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C.

masa serowa

  • 1 kilogram sera półtłustego
  • 5 jaj
  • 3 łyżki ksilitolu
  • wanilia
  • 10 g mączki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka z solą ubij na sztywną pianę. Ser wymieszaj z żółtkami, dodaj ksilitol oraz z ziarenkami ze środka wanilii i miksuj około 5 minut. Następnie dodaj ubite białka oraz mączkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj masę. Wyłóż masę na zapieczony mak. Całość wsadź do piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 160 °C.

polew czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego

Czekoladę pokrusz do garnka wlej mleko i rozpuść. Wystudź. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową.

Wartość odżywcza ciasta:
(całość ma około 2440 kcal, białka 88,7 g, tłuszcze 190,8 g, węglowodany 91 g/ w porcji 244 kcal)

Śledź w sosie curry

Składniki na 4 porcje

  • 500 g płatów śledziowych
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 100 g pora
  • 4 łyżki majonezu (przepis na zdrowy majonez znajdziesz na www. zdrowe-love.pl)
  • opcjonalnie łyżkę musztardy
  • przyprawy: 1 łyżka ziaren gorczycy, 1 łyżka curry, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Por drobno posiekaj i przez około 3 minuty zeszklij na oliwie. Na patelni przez 5 minut praż nasiona gorczycy, następnie rozgnieć je w moździerzu. Wsyp nasiona do jogurtu, wymieszaj. Dodaj majonez, pieprz, curry lub musztardę, por i dokładnie wymieszaj. Do marynaty curry wrzuć pokrojone na kawałki śledzie. Całość przełóż do szklanego naczynia i zostaw na minimum 2 godziny by się składniki połączyły. Śledzie można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Wartość kaloryczna potrawy:
(całość to 1460 kcal, białka 108,2 g, łuszcze 107,9 g, węglowodany 13,8 g; 1 porcja to 365 kcal)

Zobacz również: Świąteczny łosoś z suszonymi pomidorami z nutą pomarańczy

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart