Pieczeń rzymska
Składniki na 6 porcji
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 3 łyżki otręb owsianych lub pszennych
- pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 50 g fety
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka czubrycy
Sposób przygotowania:
Mięso przypraw solą, pieprzem i czubrycą, a cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Otręby zalej 2 łyżkami wody i poczekaj aż napęcznieją. Natke posiekaj. Do mięsa dodaj podprażoną cebulkę, namoczone otręby oraz natkę, dokładnie wymieszaj i podziel na 2 porcje. Jajka ugotuj na twardo, suszone pomidory pokrój w drobne kawałki, fetę pokrusz.
Do formy 10 x 20 włóż porcję mięsa, na wierzch umieść obrane ze skorupki jajka, kawałki fety i posiekane pomidory. Wyłóż pozostałą porcję mięsa i uklep dłonią, aby wyrównać. Piecz 40 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Krój po całkowitym ostudzeniu.
Wartość odżywcza potrawy
(całość ma około 1212 kcal, białka 124,5 g, tłuszczu 74 g, węglowodany 11,6 g; 1 porcja to 202 kcal).