chia

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia stosunkowo nie dawno pojawiły się w świadomości konsumentów, ale szybko zyskały aprobatę. Zdrowe i bardzo pożywne nasiona szałwi  hiszpańskiej charakteryzują się wysoką zawartością błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka i to dlatego są takim doskonałym składnikiem zróżnicowanej i zdrowej diety. Posiadają duże pokłady niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6, które skutecznie zwalczają zły cholesterol.  Są źródłem wapnia, cynku, potasu, kwercetyny, kemferolu i mirycetyny, które działają antynowotworowo. Znajdziemy w nich także cenne witaminy i minerały. Posiadają właściwości hydrofilowe czyli chodzi tu o absorpcję wody oraz jej stopniowe uwalnianie podczas procesu trawienia, co idealnie nawadniania organizm podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Co ważne pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu serca, mózgu i układu trawiennego między innymi przyspieszają przemianę materii. 

Co ważne, nasiona chia skutecznie spowalniają wchłanianie cukru do krwi, zapewniając nam długie uczucie sytości. Nasiona bogate w fenole – antyoksydanty, które według badań aż w 70% pozwalają zatrzymać negatywne skutki wolnych rodników – spowalniają procesy starzenia się skóry. Wystarczy włączyć ten cudowny składnik do codziennej diety by móc dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Ogrom magnezu jaki posiadają pozwala nam na poprawę samopoczucia, chroniąc przed stresem i huśtawkami nastroju.

Dobre wieści

Nasiona chia praktycznie nie maja smaku więc można je w łatwy sposób przemycić w różnych posiłkach. Największą ich zaletą są właściwości pęcznienia. Zalane wodą czy mlekiem szybko miękną. Wspaniale pasują do koktajli, musli, sałatek czy naleśników. Wystarczą dwie łyżki wciągu dnia by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Czas na przepis. Dziś szybki i pożywny deser w szklance. Do przygotowania deseru będziesz potrzebować zaledwie 15 minut. Przepis na 2 porcje, a 1 porcja to około 160 kcal.

Składniki:

  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Nasiona chia namaczamy w odrobinie wody i odstawiamy najlepiej na noc, by spęczniały (można zalać je również gorącą wodą wówczas czas oczekiwania się skróci. Gruszkę i kiwi obieramy, miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Gdy nasiona będą gotowe to mieszamy je z serkiem. Do szklanki wlewamy serek, potem mus owocowy i przyozdabiamy kawałkami pomarańczy. Na koniec posypać wszystko wiórkami kokosowymi.

czytaj więcej: Bulion warzywny

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart