Otręby owsiane
Otręby owsiane to nic innego jak otoczka ziaren pszenicy, żyta czy też owsa. Zawierają dużo błonnika, który zmniejsza cholesterol, zapobiegają zaparciom, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i co najważniejsze pomagają nam zgubić nadmierne kilogramy. Poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają wzdęciom, powiększają florę bakteryjną jelit, pomagają w pozbyciu się z organizmu metali ciężkich i toksyn. Zarówno czyste otręby jak i przetworzone płatki są zdrowym i pożywnym składnikiem naszej codziennej diety.
Zdrowym być…
Otręby owsiane chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego, głównie dzięki zawartych w nich błonniku i beta-glukanów. Zapobiegają otyłości, szybko i skutecznie wypełniają nasz żołądek. Są źródłem witaminy B6, B1 i kwasu pantotenowy, które poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, a także niezbędnych minerałów co jest tak ważne przy zdrowej diecie. Ale pamiętajmy, ze otręby też posiadają kwas fitynowy, który utrudnia przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu więc jeden posiłek dziennie z udziałem otrębów czy płatków wystarczy, a zapewne nie zaszkodzi. Zabezpieczają nas przed chorobami. Chronią przed rakiem jelita grubego, zapobiegają miażdżycy.
Płatki i otręby możemy jeść w postaci surowej jak i przetworzonej. Przygotowując sobie różnego rodzaju owsianki z owocami czy też w postaci wytrawnej, z dodatkiem mleka, jogurtu. W przypadku osób z nietolerancją laktozy na bazie różnego rodzaju napoi roślinnych czy wody. Dodając kefiru – uzupełniamy aminokwasy, orzechy – zdrowe tłuszcze, a cynamon przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Możemy tak naprawdę dodawać je do wszystkiego np. chleba, ciast czy omletów.
Przepis na upalny weekend
Dziś na słodko, ale jak zawsze zdrowo i pożywnie. Biszkopt na bazie otrębów owsianych z sezonowymi owocami. Jedna porcja to około 63 kilokalorie. Łatwy i szybki przepis, który zadowoli nawet największych smakoszy. Ilość porcji: 10-12. Czas przygotowania – 50 minut.
Składniki
- 7 łyżek otrębów owsianych
- 1 płaska łyżka mąki orkiszowej
- 3 jajka ( 3 białka i 1 żółtko )
- ½ szklanki wiśni
- ½ szklanki jagód
- ½ szklanki malin
- ½ szklanki ksilitolu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Otręby mielimy na mąkę i dodajemy mąkę orkiszową i proszek do pieczenia – mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białka z szczypta soli na sztywną pianę. dodajemy stopniowo cukier, żółtko i przyszykowane wcześniej składniki sypkie. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy, posypujemy owocami. Biszkopt pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 º C.
Do tego kawa i pysznie możemy rozpocząć dzień. ♥ SMACZNEGO ♥
Czytaj więcej: Karob – stymuluje procesy przemiany materii