fbpx
otręby

Otręby owsiane

Otręby owsiane

Otręby owsiane to nic innego jak otoczka ziaren pszenicy, żyta czy też owsa. Zawierają dużo błonnika, który zmniejsza cholesterol, zapobiegają zaparciom, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i co najważniejsze pomagają nam zgubić nadmierne kilogramy. Poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają wzdęciom, powiększają florę bakteryjną jelit, pomagają w pozbyciu się z organizmu metali ciężkich i toksyn. Zarówno czyste otręby jak i przetworzone płatki są zdrowym i pożywnym składnikiem naszej codziennej diety.

Zdrowym być…

Otręby owsiane chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego, głównie dzięki zawartych w nich błonniku i beta-glukanów. Zapobiegają otyłości, szybko i skutecznie wypełniają nasz żołądek. Są źródłem witaminy B6, B1 i kwasu pantotenowy, które poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, a także niezbędnych minerałów co jest tak ważne przy zdrowej diecie. Ale pamiętajmy, ze otręby też posiadają kwas fitynowy, który utrudnia przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu więc jeden posiłek dziennie z udziałem otrębów czy płatków wystarczy, a zapewne nie zaszkodzi. Zabezpieczają nas przed chorobami. Chronią przed rakiem jelita grubego, zapobiegają miażdżycy.

Płatki i otręby możemy jeść w postaci surowej jak i przetworzonej. Przygotowując sobie różnego rodzaju owsianki z owocami czy też w postaci wytrawnej, z dodatkiem mleka, jogurtu. W przypadku osób z nietolerancją laktozy na bazie różnego rodzaju napoi roślinnych czy wody. Dodając kefiru – uzupełniamy aminokwasy, orzechy – zdrowe tłuszcze, a cynamon przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Możemy tak naprawdę dodawać je do wszystkiego np. chleba, ciast czy omletów.

Przepis na upalny weekend

Dziś na słodko, ale jak zawsze zdrowo i pożywnie. Biszkopt na bazie otrębów owsianych z sezonowymi owocami. Jedna porcja to około 63 kilokalorie. Łatwy i szybki przepis, który zadowoli nawet największych smakoszy. Ilość porcji: 10-12. Czas przygotowania – 50 minut.

Składniki

  • 7 łyżek otrębów owsianych
  • 1 płaska łyżka mąki orkiszowej
  • 3 jajka ( 3 białka i 1 żółtko )
  • ½ szklanki wiśni
  • ½ szklanki jagód
  • ½ szklanki malin
  • ½ szklanki ksilitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Otręby mielimy na mąkę i dodajemy mąkę orkiszową i proszek do pieczenia – mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białka z szczypta soli na sztywną pianę. dodajemy stopniowo cukier, żółtko i przyszykowane wcześniej składniki sypkie. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy, posypujemy owocami. Biszkopt pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 º C.

Do tego kawa i pysznie możemy rozpocząć dzień. ♥ SMACZNEGO ♥
Czytaj więcej: Karob – stymuluje procesy przemiany materii

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart