Bulion warzywny
Bulion warzywny jako zdrowy dodatek do wszystkich da艅. Cz臋sto pytacie o prosty i zdrowy przepis na przygotowanie takiego bulionu. Wi臋c dzi艣 go umieszczam do waszej dyspozycji i korzystajcie 馃榾
Bulion mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce lub聽 po porcjowany zamrozi膰.
Sk艂adniki
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- ma艂y seler
- 2 艂odygi selera naciowego
- przyprawy: s贸l, pieprz, 2 li艣cie laurowe, 4 ziela angielskie, kurkuma i curry
Wykonanie
Warzywa umy膰, obra膰 i ugotowa膰 razem z przyprawami w 2 litrach wody. Doprawi膰 do smaku wedle uznania je艣li jest potrzeba, odcedzi膰 i przechowywa膰 w lod贸wce.
M贸j spos贸b by nie wyrzuca膰 warzyw jest taki:
Wszystkie warzywa miel臋, dodaj臋 100 ml wina bia艂ego wytrawnego, s贸l mork膮 i odrobin臋 wywaru. Wszystko podgrzewam oko艂o 15 min. Pakuj臋 do s艂oika i przechowuj臋 w lod贸wce. Super dodatek do zup. Spr贸bujcie!