Bulion warzywny
Bulion warzywny jako zdrowy dodatek do wszystkich dań. Często pytacie o prosty i zdrowy przepis na przygotowanie takiego bulionu. Więc dziś go umieszczam do waszej dyspozycji i korzystajcie 😀
Bulion można przechowywać w lodówce lub po porcjowany zamrozić.
Składniki
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- mały seler
- 2 łodygi selera naciowego
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, kurkuma i curry
Wykonanie
Warzywa umyć, obrać i ugotować razem z przyprawami w 2 litrach wody. Doprawić do smaku wedle uznania jeśli jest potrzeba, odcedzić i przechowywać w lodówce.
Mój sposób by nie wyrzucać warzyw jest taki:
Wszystkie warzywa mielę, dodaję 100 ml wina białego wytrawnego, sól morką i odrobinę wywaru. Wszystko podgrzewam około 15 min. Pakuję do słoika i przechowuję w lodówce. Super dodatek do zup. Spróbujcie!