bulion

Bulion warzywny

Bulion warzywny

Bulion warzywny jako zdrowy dodatek do wszystkich dań. Często pytacie o prosty i zdrowy przepis na przygotowanie takiego bulionu. Więc dziś go umieszczam do waszej dyspozycji i korzystajcie 😀

Bulion można przechowywać w lodówce lub  po porcjowany zamrozić.

Składniki

  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, kurkuma i curry

Wykonanie

Warzywa umyć, obrać i ugotować razem z przyprawami w 2 litrach wody. Doprawić do smaku wedle uznania jeśli jest potrzeba, odcedzić i przechowywać w lodówce.

Mój sposób by nie wyrzucać warzyw jest taki:

Wszystkie warzywa mielę, dodaję 100 ml wina białego wytrawnego, sól morką i odrobinę wywaru. Wszystko podgrzewam około 15 min. Pakuję do słoika i przechowuję w lodówce. Super dodatek do zup. Spróbujcie!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart