fbpx
buraki

Sezon na buraka

Sezon na buraka

Warzywo dość powszechnie, choć odnoszę wrażenie, że nie docenione. Niby zdrowy, niby dobry, ale czy na pewno? Burak wkradł się do mojej diety nie przypadkiem, gdyż uwielbiam jego słodycz i kolor, jaki nadaje moim potrawom. Potrzebowałam także uzupełnić niektóre witaminy i minerały, a ponieważ burak ma ich sporo, więc zaczęłam eksperymentować z tym warzywem. Ze względu na jego dobroczynne właściwości znalazł się w moim menu.

Jak działa burak?

– przeciwbakteryjnie (antybakteryjny) chroni nasz organizm przed bakteriami i pomaga w ich zwalczaniu.
– przeciwutleniająco — antyoksydant, zapobiega różnym chorobom takim jak nowotwory, choroby niedokrwiennej serca, wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
– tonizująco, działa wzmacniająco na nasz organizm.
– oczyszczająco — oczyszcza nasz organizm z wszelkich zanieczyszczeń i toksyn.
– przeczyszczająco — pobudza nasz metabolizm do działania.

Właściwości zdrowotne

Buraki wzmacniają naszą odporność, jak również obniżają ciśnienie krwi, więc świetnie nadają się do regulowania nadciśnienia. Bogate w enzymy o nazwie betaina, czyli aminokwasy białkowe. Ma ona dobroczynne działanie na komórki wątroby, nerki i pęcherzyk żółciowy. Przy podwyższonych enzymach wątrobowych powinniśmy o nich szczególnie pamiętać i wdrożyć do diety. Betaina wspomaga jej działanie, jako składnik oczyszczający dobrze sprawdzi się w detoksie, jak i dietach odchudzających. Nadmiar tego enzymu może wywołać, roztrój żołądka, biegunkę lub nudności.

Neutralizuje kwasy z nadmiernego spożywania mięsa, cukru, pieczywa czy kawy. Doskonale wpływają na odporność, a zwłaszcza pamiętajmy o burakach w tym czasie jesienno — zimowym i sięgnijmy po świeży sok, by uniknąć niechcianych infekcji.

Udowodniono, że reguralne spożywanie buraków może załagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Kobiety, które w swojej diecie stosują buraki, zaobserwowały rzadsze migreny i uderzenia gorąca.

Systematyczne spożywanie buraków pozytywnie działa na poziom cholesterolu oraz wzmacnia nasze naczynia krwionośne, co przedkłada się na zdrowy układ krążenia. W anemii nieodzowne warzywo, gdyż pomimo niewielkiej zawartości żelaza wytwarza bardzo dużo komórek krwi, ponadto stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także w naturalny sposób oczyszczają krew.

Zawierają kwas foliowy, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu. Wspomaga eliminację z krwi hemocysteiny ( co oznacza, że przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych w tętnicach). Znajdziemy w nich sporą ilość witaminy A, C i B1 oraz beta-karoten. Potas, wapń, miedź, mangan, fluor, magnez oraz sód to składniki mineralne, które zajdziemy w burakach.

Buraki w odchudzaniu

Korzeń buraka jest mało kaloryczny i świetnie sprawdza się przy odchudzaniu. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy tylko 38 kilokalorii. Wspomaga przemianę materii, jak i hamuje apetyt. Ze względu na wysoką ilość błonnika przyspiesza nasz metabolizm i dlatego są tak pomocne przy redukcji nadwagi. Oczyszczają nasz organizm z zanieczyszczeń i toksyn. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić, bo może nas przeczyścić.

Z czym to się je…

Buraki mogą być spożywane na surowo w postaci soków, sałatek czy surówek. Gotowane jako zupa lub krem. Dobrze smakują w połączeniu z serem feta czy oscypkiem. W sumie najpowszechniejszą potrawą spożywaną w Polsce jest barszcz przyrządzany na Boże Narodzenie. Są dobrym produktem do pieczenia ciast, gdzie jako zamiennik mogą służyć jako czekolada. Liście natomiast można wykorzystać do barszczu ukraińskiego. Sok to bomba witamin i antyoksydantów. Dobrze komponuje się z jabłkiem, cytryną czy marchewką.

Dziś przedstawię Wam bardzo prosty przepis na Krem z buraka, który przygotowałam zaledwie z trzech składników. Był po prostu rewelacyjny. Spróbujcie koniecznie.

Składniki na 2 porcje

– 1/2 kg buraków
– 1 marchew
– 2 małe ziemniaki
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna słonecznika.

Sposób wykonania

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy do miękkości. Na koniec blendujemy i przyprawiamy do smaku. Można zrobić kleksa z jogurtu i posypać prażonym słonecznikiem. Smacznego!

Czytaj więcej: Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart