Wiórki kokosowe
To cudowne źródło witamin z grupy B, witaminy E, potasu, kwasu foliowego tak niezbędnego dla kobiet w ciąży, miedzi, selenu, magnezu oraz manganu. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Choć bardzo kaloryczne to zalecane podczas stosowania diet odchudzających. Nie zwiększają poziomu złego cholesterolu i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Zawierają sporo białka i dlatego zalecane w diecie wegetariańskiej. Wiórki kokosowe dodają nam energii, działają przeciwgrzybiczo i wspomagają układ trawienny i sercowy. Pozytywnie wpływają na nasz wygląd skóry, stan kości i uzębienia.
Wiórki kokosowe, a odchudzanie?
Wiórki to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, a sto gram wiórek to około 660 kilokalorii. Kwasy tłuszczowe MCT, które zawarte są w kokosach przyczyniają się do pobudzania naszego metabolizmu, dlatego też spożywając je spalamy kalorie. Kokosy są skarbnicą potasu bo zawierają, aż 356 mg/100 g zdecydowanie więcej niż banany. Zawartość potasu w orzechu kokosowym przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu, co powoduje spadek wagi, niweluje opuchnięcia i redukcje cellulitu. Więc nie należy ich unikać i włączyć je do swojej diety, gdyż tłuszcz ten nie przyczynia się do tycia i odkładania tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Kokos uważany za egzotyczny rarytas dopiero od niedawna zaczął gościć na naszych stołach. Doskonale komponuje się z potrawami słodkimi jak i wytrawnymi. Są bardzo aromatyczne i stąd ten niepowtarzalny smak kuchni orientalnej.
A jak przemycić je w czymś zdrowym i pożywnym. Poniżej przedstawię przepis na Kokosowe fit batoniki, które przyrządzisz w zaledwie godzinę. Łatwe w przygotowaniu, a jedna sztuka to około 155 kcal.
Składniki:
- 150 g wiórek kokosowych
- 150 g serka białego kremowego
- 250 ml mleka (potrzebna taka ilość by masa się kleiła)
- 15 g miodu
- 350 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, wiórki kokosowe oraz miód gotujemy do momentu gdy masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy serek i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy batoniki i schładzamy w zamrażarce przez pół godziny. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Polewamy batoniki i znów odkładamy na kolejne 15 minut. SMACZNEGO!
Czytaj więcej: Otręby owsiane