Jarmuż
To warzywo z rodziny kapustowatych. Uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające dużo witaminy K, witaminy C, która wspiera naszą odporność, witaminy A, która pozytywnie wpływa na skórę, regeneruje ją i odmładza, karetenoidów (luteiny, zeaksantyny i β-karotenu), a także ma dużą zawartość wapnia jest więc zalecany osobą na diecie wegańskiej. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Ponadto zawiera kwas foliowy. Warto rozważyć wprowadzenie tego warzywa do swojej diety. Jarmuż jest jednym z niewielu warzyw, które posiada cenne kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim kwas alfa-linolenowy (ALA), a także kwasy tłuszczowe omega-3. Bogaty w beta-karoten. Pomarańczowy barwnik jest w nim bowiem zamaskowany przez intensywnie zielony chlorofil.
Zdrowie na talerzu
Jarmuż wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe. Reguluje i przyspiesza metabolizm, Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, kostnego, pokarmowego oraz odpornościowego z uwagi na dużą zawartość witaminy C. Oczyszcza wątrobę i nerki z zalegających toksyn i metali ciężkich. Zalecany w chorobach autoimmunologicznych.Zapobiega osteoporozie, korzystnie wpływa na zdrowie i wygląd skóry, stan kości i zębów. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, wspomagające na przykład w walce przeciwko Helicobacter pyloti. Jarmuż obfituje w przeciwutleniacze, błonnik, chlorofil, luteinę, tiaminę, ryboflawinę, wapń i żelazo.
Jarmuż na odchudzanie
Warzywo to posiada niewiele kalorii – 100 gram to zaledwie 49 kcal. O jarmużu powinny pomyśleć osoby, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami. Posiada ogromną ilość cennych dla zdrowia substancji aktywnych. Wspaniale wpływa na skórę, która wygląda promiennie i świeżo. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, co tak ważne jest w diecie redukcyjnej. Doskonale pasuje do koktajli. Są one dobrą alternatywą dla osób, które chcą korzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny, ale niekoniecznie lubią jego charakterystyczny smak.
Poniżej jeden z moich przepisów na pożywny i zdrowy obiad z udziałem jarmużu. Spagehetti z jarmużem. Wartość energetyczna 1 porcji to 520 kcal. Czas przygotowania około 40 minut. Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 250 g spaghetti razowego
- 200 g jarmużu
- 20 szt średnich pieczarek
- 10 szt suszonych pomidorów – odciśniętych z oleju
- 1 cebula
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju z oliwek
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 140 g serka śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka,majeranek i curry.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni lub woku na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki, smażymy do momentu, aż całość odparuje. Następnie dokładamy jarmuż i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dolewamy sos do warzyw. Jogurt mieszamy z serkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dość solidnie przyprawiamy przyprawami. Do woka przekładamy makaron, starannie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Gotową potrawę posypujemy parmezanem.
Czytaj więcej: Karob – stymuluje procesy przemiany materii