fbpx
pączki

Fit pączki

Fit pączki


Na pocztówce starej widzę siebie sprzed stu lat

Jak w cukierni znowu pączka jem
Z cukrem pudrem przeszłość miesza się

Źródło: piosenka zespołu Chłopcy z Placu BroniPocztówka z Krakowa

Pączek z dżemem,  z adwokatem, a może donat. Mamy tak duży wybór tych słodkości, że trudno się oprzeć, by choć jednego nie spróbować. Pączki to dość kaloryczna przekąska więc ja w tym roku postanowiłam sama upiec pączki by móc z czystym sumieniem je potem zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia.  Poszperałam w internecie i trafiłam na bardzo ciekawy przepis na niskokaloryczne pączki z piekarnika. To doskonała alternatywa dla pączka opływającego tłuszczem.  Pączek pomimo to, że jest smaczny to niezła bomba kaloryczna. Ale zjedzenie jednego pączka raz do roku nie zaszkodzi nawet tym, którzy mocno przestrzegają swojej diety. Wszystko jest dla ludzi, oczywiście w granicach rozsądku. Więc ze zdrowym rozsądkiem zjedzcie PĄCZKA.

Oto kilka przykładów ile kalorii ma 1 pączek o wadze 70 gram: 

  • pączek z czekoladą to 452 kcal
  • paczek z dżemem i lukrem to 300 kcal
  • pączek z adwokatem to 235 kcal
  • donut to 250 – 300 kcal
  • pączek hiszpański to 350 kcal

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ksilitolu
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka 0% tł.
    Dodatkowo: 1 jajko, dowolny dżem lub powidła

Sposób wykonania:

Ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką ksilitolu, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Masło roztapiamy w rondelku. Żółtka, jajko i resztę ksilitolu lub innego słodzika ubijamy na parze. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Kolejno dodajemy rozczyn i masę jajeczną. Całość wyrabiamy dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 minut).

Następnie przekładamy na posypany grubą warstwą mąki blat i rozwałkowujemy do uzyskania grubości ok 1 cm. Wykrawamy krążki. Każdy lekko spłaszczamy, nakładamy na środek pół łyżeczki nadzienia, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Pączki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką – ok. 30 minut. Gotowe pączki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180 st.C., aż do lekkiego zarumienienia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart