Hashimoto od kuchni
Najpierw diagnoza, potem leczenie i powolna redukcja masy ciała!
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna wywołana przez stan zapalny tarczycy, w którym błędnie pobudzony układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko własnym tkankom w organizmie. Ściślej mówiąc przeciw peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) i tyrooglobulinie (anty-Tg). W konsekwencji dochodzi do wyniszczenia tarczycy i zaniku komórek pęcherzykowych gruczołu, co powoduje powstanie niedoczynności tarczycy. Sytuacja to prowadzi do spadku hormonów tarczycy. Dochodzi do zmniejszenia tempa metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, a wzrasta poziom glikemii i cholesterolu we krwi, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia masy ciała. Zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową co powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co można zaobserwować w postaci obrzęków rąk, nóg czy twarzy.
Atakowana tarczyca z czasem traci zdolności do wytwarzania hormonów, gdyż wokół niej tworzą się liczne nacieki zapalne. Tarczyca jest niszczona, lecz nie odczuwa się bólu. Proces ten zachodzi powoli nie wywołując praktycznie żadnych objawów, póki nie dojdzie do niedoczynności tarczycy. Nieleczona niedoczynność prowadzi do spadku energii na poziomie komórkowym, spowalnia się także przemiana materii.
Aby prawidłowo ocenić funkcjonowanie tarczycy, należy wykonać szereg badań z krwi i USG tarczycy, które pokaże nam obraz zmian w jej budowie. Zatem do podstawowych badań laboratoryjnych, należą:
- TSH – hormon tyreotropowy, wytwarzany przez przysadkę mózgową w celu regulowania pracy tarczycy. Zbyt niski poziom TSH świadczy o nadczynności, a podwyższony o niedoczynności.
- fT3 – wolna frakcja trójjodotyroniny
- fT4 – wolna frakcja tyroksyny
- Anty-TPO – antyprzeciwciała skierowane przeciwko antygenom peroksydazy tarczycowej. Obecność anty-TPO stwierdza się u ponad 95 % osób chorych na Hashimoto.
- Anty-Tg – przeciwciała w stosunku do tyreglobuliny (Tg) , jednego z trzech antygenów. Tg to główny składnik wydzieliny komórek pęcherzykowych tarczycy.
Do rozregulowania układu immunologicznego i rozwoju choroby Hashimoto przyczyniają się czynniki genetyczne, środowiskowe tj. palenie papierosów, nadmiar jodu czy niedobór selenu), infekcje wirusowe, niektóre leki oraz współistniejące choroby z autoagresji m.in. łuszczyca, bielactwo czy reumatoidalne zapalenie stawów (RSZ). Zbyt duża podaż jodu działa toksycznie na komórki tarczycy. Dlatego zaleca się stosować jod z selenem.
PAMIĘTAJMY aby nie diagnozować się samodzielnie, od tego mamy specjalistę endokrynologa, którzy ma odpowiednie kwalifikacje by przeprowadził diagnostykę i dobrał odpowiednie dawki leków.
Objawy niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto
Hormony tarczycy T3 i T4 spełniają wiele istotnych zadań w organizmie, dlatego też objawy tego typu schorzeń mogą być liczne i mało specyficzne, co może utrudniać diagnozę. Postaram się wam to pogrupować i przedstawić ze względu na to, w jakich narządach czy obszarach mogą występować:
- Układ sercowo – naczyniowy:
– nadciśnienie tętnicze
– zaburzenia pracy serca
– obniżona tolerancja wysiłku
– miażdżyca
- Układ pokarmowy:
– refluks
– zaburzenia funkcji wątroby
– wzdęcia
– zaparcia
– niestrawność
– SIBO
– kamica żółciowa
W obrębie krwi: zaburzony lipidogram(dużo trójglicerydów, niski HDL, Wysoki poziom LDL i całkowitego cholesterolu), podwyższony poziom enzymów wątrobowych (AST i ALT).
- Układ krwionośny:
– anemia
– obfite miesiączki
– zaburzenia krzepnięcia
– niedobór witaminy B₁₂ i kwasu foliowego
– słabo gojące się rany
- Układ hormonalny:
– zaburzenia metaboliczne
– brak efektów odchudzania
– nagły przyrost masy ciała, obrzęki
– PCOS
– zaburzenia płodności i owulacji
– problem z zajściem w ciążę i poronienia
- Układ nerwowy i psychika:
– zaburzenia koncentracji
– kłopoty z pamięciom
– bóle głowy, senność
– spadek libido
– depresja, apatia, drażliwość
– niedosłuch, uczucie beznadziejności
- Układ kostno-stawowy:
– bóle stawów i mięśni
– osłabienie i obrzęki
– niedobór witaminy D
– gorsza wydolność mięśniowa i zmniejszona ruchliwość
- Układ moczowy:
– spadek sodu we krwi
– obrzęk powiek, dłoni, stóp
– zmniejszenie przepływu nerkowego (przesączania kłębuszkowego – GFR).
- Sucha skóra, łuszcząca się, zasiniona (w wyniku zaburzenia przemian karotenu do witaminy A oraz do obkurczania się naczyń krwionośnych.
- Włosy kruche, suche, łamliwe, wypadają często także brwi i rzęsy w wyniku niedoboru żelaza, witaminy B₁₂ i D, selenu i cynku.
- Łamliwość paznokci mimo pielęgnacji, zmiana kształtu, rozdwajanie się, zgrubiona płytka.
- Suchość śluzówek jamy ustnej, gardła i nosa.
Podsumowując objawy choroby można stwierdzić, że „człowiek się sypie” brak mu siły do walki o siebie. Tylko wnikliwy specjalista, który podejdzie do nas kompleksowo, uwzględni wszystkie objawy i ustali plan leczenia nam pomoże.
Dlaczego tyje z powietrza?
Nie można zarzucić chorobie nadmiernych kilogramów, ponieważ na nadwagę i otyłość wpływają takie czynniki jak złe odżywianie czy też przekraczanie naszego dziennego bilansu energetycznego. Natomiast przy zdrowym trybie życia czyli odpowiednim odżywianiu, aktywności fizycznej gdy zauważymy nagły przyrost wagi to może oznaczać stan zapalny, wtedy tarczyca zwalnia, mamy mniejsze stężenie wolnych hormonów to w jakim stopniu podstawowa przemiana materii spada. Według badań to od 10-15 % co stanowi nawet 200 -300 kcal dziennie. Waga nasza w ciągu miesiąca może nam wzrosnąć nawet do 4 kilogramów. Ważna jest prawidłowa diagnostyka i włączenie leków, które spowoduje prawidłowe ustawienie hormonów.
Wpływ stresu na choroby tarczycy
Stres powoduje wyniszczanie flory bakteryjnej i powoduje stan zapalny. Wytwarzanie kortyzolu, adrenaliny, noradrenaliny co powoduje przewlekłe, różne stany zapalne, przez to zwiększa się poziom interleukiny. Skład flory bakteryjnej to sprawa bardzo indywidualna. Nie ma jednego wzorca obowiązującego, ale powinniśmy dbać o to by dobre bakterie były w naszym organizmie bo w przeciwnym razie powstanie tak zwana dyspioza. Bakterie wpływają na prawidłowy proces trawienia i wchłaniani składników pokarmowych. Zaburzona flora bakteryjna doprowadza do otyłości, aktywuje procesy zapalne, a także może wpływać na rozwój chorób nowotworowych. Zaawansowana dysbioza może prowadzić do nietolerancji, alergii i schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, w tym także Hashimoto.
Stres oksydacyjny powstaje gdyż dostarczamy za mało substancji, które chronią nasz organizm przed różnymi czynnikami obciążającymi takimi jak stres, niedobory, infekcje czy choroby. Niedobór cząsteczek i za mało przeciwutleniaczy. Warto tutaj zadbać o dietę bogatą w warzywa i owoce: jagody, borówki, witaminy A, C, E oraz bioflawonaidy, które powodują, że stan zapalny w naszym organizmie się zmniejsza. Dobrym przykładem może być kurkuma, gdyż gasi ona stan zapalny. Kurkumina powinna być stosowana z pieprzem (piperyna), gdyż lepiej się wchłania.
Co zatem powoduje stres oksydacyjny?
Źródłem stresu oksydacyjnego są zanieczyszczenia w żywności (zwłaszcza w tej przetworzonej), zawierające więcej produktów glikacji – substancji odżywczych i produktów końcowej oksydacji lipidów, wahający się poziom glukozy we krwi w porze po posiłkowej, lipemia po posiłkowa czy stany patologiczne jak OTYŁOŚĆ. Co ciekawe to przejadanie powoduje stres oksydacyjny.
Wolne rodniki powstają endogennie w wyniku przeprowadzonych procesów komórkowych, gdzie głównym ich źródłem są elektrody uciekające ze szlaku fosforylacji oksydacyjnej. Dlatego też wyrówna się przypuszczenie o istnieniu związku dysfunkcji mitochondriów z występowaniem chorób chronicznych. Choć badań wobec związku wolnych rodników, a chorobą Hashimoto nadal brakuje, to z badań transkryptonu komórek tarczycy przeprowadzonych wynika, że zmiany wypływające ze starzenia się tarczycy dotyczą zmniejszania ekspansji genów związanych z funkcjami mitochondrów i proteasomów (ważnych w procesach czyli wzrostu produkcji białek związanych z procesami autoimmunologicznymi. Jest to jeden prawdopodobnie z powodów, dla którego wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na Hashimoto.
Glutation to nasz najsilniejszy antyoksydant (przeciwutleniacz). Nasz organizm potrafi sam do wytwarzać w wątrobie. Odpowiedni poziom glutationu chroni nas przed chorobami autoimmunologicznymi, nowotworami czy przed starzeniem się. W badaniach przeprowadzonych wśród osób z chorobą Hashimoto wykazano podwyższony poziom stresu oksydacyjnego i zniszczeń z nim związanych w porównaniu z osobami zdrowymi. Wskazuje to na niższy potencjał przeciwutleniaczy osocza układu odpornościowego chorych do stosunku osób zdrowych.
Kiedy występuje stan zapalny?
W momencie wysokiego stężenia TSH/TRH, a hormony T3 i T4 są niskie wtedy dochodzi do stanu zapalenia tarczycy czyli choroby HASHIMOTO.
Stan zapalny tarczycy jest chorobą układu odpornościowego. Poza dietą i wyrównaniem niedoborów ważnym elementem w Hashimoto jest sen. Śpij minimum 8 godzin i relaksuj się.
Czytaj więcej: Dietoterapia w chorobie Hashimoto