Sernik bez spodu
Pomysł na zrobienie dietetycznego sernika tlił się we mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze coś – to nie kupiłam sera, to jajek było za mało, a to jeszcze coś innego. W końcu kupiłam wszystko i do dzieła. W przygotowaniach towarzyszyła mi Antosia, moja młodsza córeczka, która ubóstwia pichcić. Mimo, że ma dopiero 3 lata niesamowicie garnie się by gotować i piec ze mną. Więc robota szła jak z płatka. Szybki sernik z niskim indeksem glikemicznym to deser nie tylko dla tych co liczą kalorie 🙂 Jedna porcja to 234,6 kcal, według produktów, których użyłam do pieczenia ciasta.
Fit sernik bez spodu (12 porcji)
Składniki
- 1 kg sera w wiaderku
- 4 jajka L
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 100 g erytrytolu/ ksilitolu
- aromat waniliowy lub ziarenka wanilii
- 200 g masła
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury 30 °C. Ser wykładamy do miski, dodajemy żółtka, mączkę ziemniaczaną lub budyń, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik, termoobieg 175-180 °C. Ciasto wykładamy na blaszkę o średnicy 24 cm (tortownica) i pieczemy około 60 -70 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku by ostygło i nadmiernie nie opadło.
WAŻNE: jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki odżywcze w 12 porcjach
Wartość odżywcza – 2816 kcal
Białko – 998,8 g
Tłuszcze – 587,2 g
Węglowodany – 441,6 g
Zobacz także: https://zdrowe-love.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/