fbpx
tarta

Tarta makowa

Tarta makowa

Długo zastanawiałam się nad tegorocznymi Świętami Bożego Narodzenia czy maja być tradycyjne czy może wnieść w nie zdrowie i radość z jedzenia bez wyrzutów sumienia? Jednak rozsądek wziął górę i padło na fit słodycze.

Mak jest nieodzownym składnikiem świąt i nie wyobrażam sobie bez niego ciast. W tych małych ziarenkach kryje się mnóstwo dobroci. Jest bogaty w zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych czyli błonnik więc przy spożyciu dużej ilości może doprowadzić do przeczyszczenia.

Kaloryczność maku

Pomimo, że mak korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co jest pożądane przy odchudzaniu niestety nie jest polecany osobą będącym na diecie, gdyż w pawie połowie składa się z tłuszczu. Dlatego jest bardzo kaloryczny – 100 gram maku to 478 kilokalorii.

Ciasto bez cukru, glutenu i laktozy – zdrowe i smaczne. Spód na bazie kokosa i orzechów, wypełnione masą makową z dużą ilością bakalii i czekolady.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 8,3 g
Tłuszcze: 24,1 g
Węglowodany: 14,2 g
Kalorie: 298

Składniki:

Spód

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 75 g namoczonych daktyli
  • 150 g orzechów ziemnych bez soli

Masa makowa

  • 200 g maku
  • 30 g żurawiny (opcjonalnie rodzynek)
  • 30 g miodu
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g migdałów
  • 20 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka aromatu migdałowego

Przygotowanie:

  1. Spód. Wiórki kokosowe i orzechy blendujemy. Dodajemy zblendowane daktyle i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajemy nieco mleka roślinnego. Spód formy wyklejamy masą  z wyjmowanym dnem  i odstawiamy do lodówki. Warto nieco ciasta odłożyć i wykroiłem z nich figurki do położenia na wierzch.
  2. Masa makowa. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 1 cm powyżej poziomu maku i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu blendujemy mak blenderem ręcznym i odparowujemy resztę wody. Bakalie i czekoladę rozdrabniamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy do naszej formy.
  3. Na wierzch układamy przygotowane wcześniej figurki, posypujemy cynamonem, wiórkami, dzielimy na 12 porcji i gotowe!

Życzę smacznego!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart