Makowiec z serem na kokosowym spodzie
Składniki na 10 porcji
spód
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ksilitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- szczypta soli
Białka ubij na sztywną pianę z odrobina soli. Wiórki rozdrobnij w blenderze. Żółtka zmiksuj z wiórkami kokosowymi, ksilitolem oraz proszkiem do pieczenia, a na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej ciasto na dno formy i piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
masa serowa
- 200 g niebieskiego maku
- 100 ml gęstego mleka kokosowego z puszki
- 3 łyżki ksilitolu
- 3 jajka
- 2 łyżki pokruszonych orzechów
- 2 łyżki pokruszonych migdałów
- 100 g suszonych moreli rozdrobnionych
Mak wypłucz na sitku i przesyp do garnka. Zalej wrzątkiem, tak aby woda przykryła powierzchnię i gotuj 10 minut, mieszając aby się nie przypalił. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw aż do momentu wchłonięcia całej wody. Gdy ostygnie odsącz na sicie. Zmiel mak.
Następnie dodaj ksilitol, wlej wcześniej lekko ubite jajka, dodaj mleko kokosowe i całość zmiksuj. wsyp pokruszone migdały, pokrojone morele i pokruszone orzechy i delikatnie wymieszaj masę. Następnie wlej na zapieczony spód. Zapiekaj kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C.
masa serowa
- 1 kilogram sera półtłustego
- 5 jaj
- 3 łyżki ksilitolu
- wanilia
- 10 g mączki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka z solą ubij na sztywną pianę. Ser wymieszaj z żółtkami, dodaj ksilitol oraz z ziarenkami ze środka wanilii i miksuj około 5 minut. Następnie dodaj ubite białka oraz mączkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj masę. Wyłóż masę na zapieczony mak. Całość wsadź do piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 160 °C.
polew czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml gęstego mleka kokosowego
Czekoladę pokrusz do garnka wlej mleko i rozpuść. Wystudź. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową.
Wartość odżywcza ciasta:
(całość ma około 2440 kcal, białka 88,7 g, tłuszcze 190,8 g, węglowodany 91 g/ w porcji 244 kcal)