sernik

Makowiec z serem na kokosowym spodzie

Makowiec z serem na kokosowym spodzie

Składniki na 10 porcji

spód

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ksilitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywną pianę z odrobina soli. Wiórki rozdrobnij w blenderze. Żółtka zmiksuj z wiórkami kokosowymi, ksilitolem oraz proszkiem do pieczenia, a na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej ciasto na dno formy i piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

masa serowa

  • 200 g niebieskiego maku
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego z puszki
  • 3 łyżki ksilitolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów
  • 100 g suszonych moreli rozdrobnionych

Mak wypłucz na sitku i przesyp do garnka. Zalej wrzątkiem, tak aby woda przykryła powierzchnię i gotuj 10 minut, mieszając aby się nie przypalił.  Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw aż do momentu wchłonięcia całej wody. Gdy ostygnie odsącz na sicie. Zmiel mak.

Następnie dodaj ksilitol, wlej wcześniej lekko ubite jajka, dodaj mleko kokosowe i całość zmiksuj. wsyp pokruszone migdały, pokrojone morele i pokruszone orzechy i delikatnie wymieszaj masę. Następnie wlej na zapieczony spód. Zapiekaj kolejne 10 minut w temperaturze 180 °C.

masa serowa

  • 1 kilogram sera półtłustego
  • 5 jaj
  • 3 łyżki ksilitolu
  • wanilia
  • 10 g mączki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka z solą ubij na sztywną pianę. Ser wymieszaj z żółtkami, dodaj ksilitol oraz z ziarenkami ze środka wanilii i miksuj około 5 minut. Następnie dodaj ubite białka oraz mączkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj masę. Wyłóż masę na zapieczony mak. Całość wsadź do piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 160 °C.

polew czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego

Czekoladę pokrusz do garnka wlej mleko i rozpuść. Wystudź. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową.

Wartość odżywcza ciasta:
(całość ma około 2440 kcal, białka 88,7 g, tłuszcze 190,8 g, węglowodany 91 g/ w porcji 244 kcal)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart