Dieta SIRT
Co to takiego te „sirtuiny”?
To specjalne białko występujące w Waszych organizmach. Podobno każdy z nas je ma. Są jakby w stanie uśpienia – i wówczas nie czynią ani pożytku, ani szkody. Jeżeli pobudzimy te enzymy przez spożywanie składników bogatych w polifenole i ograniczyć nieco spożywane kalorie. W efekcie wyglądasz coraz młodziej no i chudniesz. Gdy dostarczamy, odpowiednie składniki, wówczas one skłaniają organizm do intensywnego spalania nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Tak to opisali w swojej książce dwaj brytyjscy dietetycy, Aidan Goggins i Glen Matten, którzy opracowali listę produktów sirtfood.
Należą do niej:
– gryka, seler, kapary, cykoria, rukola, jarmuż, czerwona cebula, natka pietruszki.
– daktyle, orzechy włoskie, truskawki, borówki
– papryczki piri-piri, oliwa, lubczyk, kurkuma
– kawa, kakao, zielona herbata (zwłaszcza japońska matcha), czerwone wytrawne wino.
Kuracja składa się z dwóch etapów, a mianowicie pierwsza faza intensywnego chudnięcia trwa siedem dni. Przez pierwsze trzy dni dostarczamy organizmowi 1000 kalorii, co oznacza jeden stały posiłek w ciągu dnia plus trzy szklanki soku sirtuinowego, następne cztery dni to wzrost spożywanych kalorii do 1500 – jesz dwa posiłki stałe obiad i kolację oraz wypić dwie szklanki soku. Następnym krokiem jest faza podtrzymywania efektów i trwa dwa tygodnie. W tym czasie nie liczysz kalorii, Rano pijesz szklankę soku sirtuinowego. W ciągu dnia zjadasz trzy posiłki stałe, ale dbasz o to by znajdowały się w nich produkty sirtuinowe. Pijesz bardzo dużo wody, kawę i herbatę.
CO ZYSKUJESZ
Na pierwsze efekty nie trzeba długo czekać. Już w pierwszym tygodniu tracisz 3 kilogramy. W drugim etapie po kilogramie na tydzień. Masz piękną cerę, więcej energii i lepiej śpisz. Czy warto? Czas sprawdzić.
Przepis na cudowny eliksir:
Składniki:
– 2 garście jarmużu
– duża garść rukoli
– szczypta natki
– szczypta liści lubczyku
– 2-3 duże łodygi selera naciowego z liśćmi
– 1/2 średniego zielonego jabłka
– sok z połowy cytryny
– 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowane matchy (sproszkowanej zielonej herbaty)
Zmiksuj jarmuż, rukolę, natkę oraz lubczyk. Dodaj sok z cytryny. Używając sokowirówki lub wyciskarki, wyciśnij sok z selera i jabłka. Wlej do zmiksowanej zieleniny i wymieszaj. Odlej odrobinę i wymieszaj w niej herbatę. Gdy nie będzie grudek, wlej z powrotem do szklanki z sirtuinowym koktajlem. Wymieszaj i wypij. SMACZNEGO!
Przykładowy jadłospis
Propozycja na drugi etap diety:
Śniadanie
– sok sirtuinowy
– musli z płatków gryczanych, orzechów włoskich i borówek
II śniadanie
– truskawki
Obiad
– polędwiczki z indyka z czerwoną cebulą i natką pietruszki, rukola i piure z kalafiora
Podwieczorek
– 2 kostki ciemnej czekolady min. 60% kakao
Kolacja
– makaron gryczany z tofu, selera i chipsy z jarmużu