chleb

Chleb orkiszowo – gryczany

Chleb orkiszowo-gryczany

Lubię eksperymentować i próbować nowych rzeczy, tym bardziej, że zdrowe odżywianie stało się moją pasją i pracą. Niedawno odkryłam przepis na chleb orkiszowy na opakowaniu ziaren, które kupuję. Nie będę reklamować firmy bo mi za to nie płacą 🙂 – ale przepis Wam zdradzę. Można kupić i użyć gotowej mąki, ja natomiast sama mielę ziarna. Upieczcie go, a zakochacie się w jego smaku – tak ja Ja i moja rodzina. 🙂

Chleb orkiszowo-gryczany 

Składniki

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 350 ml wody
  • 40 g miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g octu
  • 40 g świeżych drożdży
  • opcjonalnie czarnuszka, słonecznik lub len

Sposób przygotowania

Do miski wlać letnią wodę dodać drożdże i miód wymieszać. Dodać mąkę orkiszową i gryczaną, sól, ocet, opcjonalnie ziarna i wyrobić mikserem przez 4 minuty by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Cisto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia  na około 1 godzinę. Piec w 220 ° C przez 40 minut. Przed wyłożeniem, chleb pozostawić w formie około 15 minut. Cały chleb waży 850 gram i ma 1861 kcal.

Wartości odżywcze chleba orkiszowego w 100 gramach produktu bez nasion:

Wartość energetyczna 186,1 kcal/779,16 kJ
Białko 7,75 g
Tłuszcz 1,34 g
Węglowodany 37,08 g
Błonnik 4,98 g
Sól 0,02 g

 

Smaczny i zdrowy jest chleb razowy.

– gra­ham też i orkiszowy…

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart