Chleb orkiszowo-gryczany
Lubię eksperymentować i próbować nowych rzeczy, tym bardziej, że zdrowe odżywianie stało się moją pasją i pracą. Niedawno odkryłam przepis na chleb orkiszowy na opakowaniu ziaren, które kupuję. Nie będę reklamować firmy bo mi za to nie płacą 🙂 – ale przepis Wam zdradzę. Można kupić i użyć gotowej mąki, ja natomiast sama mielę ziarna. Upieczcie go, a zakochacie się w jego smaku – tak ja Ja i moja rodzina. 🙂
Chleb orkiszowo-gryczany
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki gryczanej
- 350 ml wody
- 40 g miodu
- 2 łyżeczki soli
- 40 g octu
- 40 g świeżych drożdży
- opcjonalnie czarnuszka, słonecznik lub len
Sposób przygotowania
Do miski wlać letnią wodę dodać drożdże i miód wymieszać. Dodać mąkę orkiszową i gryczaną, sól, ocet, opcjonalnie ziarna i wyrobić mikserem przez 4 minuty by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Cisto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec w 220 ° C przez 40 minut. Przed wyłożeniem, chleb pozostawić w formie około 15 minut. Cały chleb waży 850 gram i ma 1861 kcal.
Wartości odżywcze chleba orkiszowego w 100 gramach produktu bez nasion:
Wartość energetyczna | 186,1 kcal/779,16 kJ |
Białko | 7,75 g |
Tłuszcz | 1,34 g |
Węglowodany | 37,08 g |
Błonnik | 4,98 g |
Sól | 0,02 g |
Smaczny i zdrowy jest chleb razowy.
– graham też i orkiszowy…