6 przepisów na Wielkanoc
Zdrowe przyjęcie świąteczne
Jaja, żurek i nie tylko…
Spraw, aby Wielkanoc była wyjątkowa, kiedy będziesz z najbliższymi.
Obfity wielkanocny bufet, nie sprzyja dobremu samopoczuciu.
Z nami święta będą smaczne i lekkie.
Wielkanoc to jedno z ważniejszych świąt chrześcijańskich. Wielkanocne śniadanie u mnie w domu rodzinnym było skromne. Pisanki które sami przygotowywaliśmy, biała kiełbasa robiona przez dziadka, sałatka jarzynowa, chleb i robiony z masła baranek. Baba drożdżowa i sernik. Oto całe menu. Przez święta jadło się tylko to co było poświęcone.
Wracam pamięciom do tych chwil i jak zaraz po śniadaniu Wielkanocnym razem z rodzicami szliśmy do lasu szukać zajączka. Mama zawsze przygotowywała „gniazdka” wypełnione słodyczami. Chowali nam je w lesie i kazali szukać. Radość była ogromna. Potem szliśmy do dziadków, którzy mieszkali w okolicznej wiosce i tam spędzaliśmy resztę świąt. Pamiętam, jak dziś ten gwar całej rodziny, która schodziła się na wielkanocny obiad, wspominam smak sernika babci, którego przygotowywała w piecu. Zapach świec palonych na stole i podjadanie czekoladowych królików. Cudowne chwile.
Teraz mam już swoją rodzinę i staram się by kultywować ten zwyczaj świętowania z najbliższymi. Szukać „gniazdek” i zbierać jajeczka, które na rozrzucał króliczek… Och rozmarzyłam się 🙂
Pomyślałam, że przygotuje dla Was kilka zdrowych, prostych i smacznych dań wielkanocnych, byśmy się po tych 2 dniach za bardzo nie przejedli i nie mieli wyrzutów sumienia, a zatem zapraszam do stołu.
Pasztet Wielkanocny
10 porcji – ok. 1800 kcal, B175g/T110g/W53g
- 300 g mięsa drobiowego
- 300 g mięsa drobiowego
- 300 g mięsa wieprzowego np. łopatki
- 200 g wątróbki drobiowego
- 300 g selera
- 200 g marchwi
- 1 pietruszka1 cebula
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w garnku z wodą, włoszczyzną i przyprawami, liściem laurowym i zielem angielskim przez godzinę. Wątróbkę ugotuj osobna przez 15 minut. Ugotowane mięso i wątróbkę zmiel razem w maszynce, masę dopraw do smaku, Dodaj do niej żółtka i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie dodaj do masy, aby była puszysta. Przełóż do formy i piecz przez 50 minut w temperaturze 180° C.
Żurek chrzanowy
1 porcja – ok. 250 kcal, B4g/T4g/W4g – 4 porcje
- 600 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu
- 3 łyżki startego świeżego chrzanu
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 por
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g namoczonych suszonych grzybów na noc
- 2 jajka na twardo
- sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
Ziemniak pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion, dodaj kawałki ziemniaka i gotuj przez 20 minut. W tym czasie obierz i pokrój w talarki marchew, pietruszkę, seler, pora, cebulę. Warzywa wrzuć na patelnię, posól, wlej olej i przesmażaj 5-8 minut. Dodaj warzywa do bulionu z ziemniakami, dołóż grzyby oraz czosnek i gotuj 10 minut. Następnie wlej wymieszany zakwas, dodaj chrzan i majeranek. Gotuj całość przez 10 – 15 minut. Przypraw do smaku. Podawaj z jajkiem.
Sałatka z wędzonym pstrągiem
1 porcja – ok. 112 kcal, B35g/T30g/W11g – 4 porcje
- 100 g wędzonego pstrąga
- 2 jaja
- miks sałat
- 1 ogórek
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- sos czosnkowo-jogurtowy: 3 łyżki jogurtu greckiego + 1 łyżka musztardy + 1 ząbek czosnku + sól i pieprz + posiekany szczypiorek – wszystko wymieszać
Sałaty wymieszaj z podzielonym na kawałki pstrągiem, posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw pieprzem. Dodaj pokrojone jajka, polej sosem i posyp orzechami.
Jaja faszerowane pieczarkami
1 porcja – ok. 80 kcal, B25g/T21g/W10g – 4 porcje
- 4 jaja
- 10 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka jogurtu
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżeczka musztardy
- posiekana natka pietruszki
Pieczarki i cebule obrać i drobno posiekać. Delikatnie podsmaż na łyżce oliwy ze szczyptą tymianku. Jajka ugotuj, ostudź, przekrój na połowę i wyjmij żółtka. Cebulę, pieczarki i żółtka zmiksuj razem, dodaj musztardę, jogurt, posiekaną natkę pietruszki i przypraw do smaku. Pasta napełni połówki jajek.
Jaja zapiekane z łososiem
1 porcja – ok. 115 kcal, B20g/T16g/W0,5g – 2 porcje
- 2 jajka
- 50 g łososia wędzonego
- pęczek szczypiorku
- garść ulubionej sałaty
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Foremkę od muffinek wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i na dno wsyp szczypiorek, ułóż wokół plaster łososia, wbij jajko do środka i posyp pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Mazurek Wielkanocny
1 porcja – ok. 350 kcal, całość 3500 kcal, B70g/T200g/W300g
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- zimna woda
- 1 łyżeczka ksilitolu
- 350 g maskarpone
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 3 łyżki masła orzechowego
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- do dekoracji: orzechy włoskie, żurawina, orzechy nerkowca, laskowych
Składniki posiekaj nożem lub zmiksuj, zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę i owiń folią, wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie przełóż ciasto do formy od tarty, nałóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp na wierzch ziarnami fasoli. Piecz na rumiano w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudź. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wystudź. Mascarpone przełóż do miski, dodaj ostudzoną czekoladę, ½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy oraz masło orzechowe i zmiksuj na gładki krem. Krem wyłóż na ciasto gryczane, dokładnie wygładź i posyp orzechami i żurawiną.