fbpx
pierniki

Świąteczne pierniki

Świąteczne pierniki

W tym roku w pieczeniu świątecznych pierników czynny udział brała moja córka Tosia. Tosia ma 5 lat i mnóstwo kreatywnych pomysłów na ozdabianie upieczonych pierniczków. Oczywiście główną rolę odgrywał Ciastek. To on występował w różnych kreacjach i świecących ozdobach. Lukier, czekolada, kolorowe perełki i cukrowe ozdoby były po prostu wszędzie. I dlatego ten czas jest dla mnie bardzo ważny. Staram się by te niesamowite chwile spędzone z najbliższymi towarzyszyły nam przez resztę życia. Szczęście jest tak blisko, nauczmy się je łapać.

Podczas pieczenia dom wypełnił się nieprawdopodobnym zapachem wypiekanych pierników. Cynamon, kardamon, goździki to przyprawy bardzo aromatyczne, a korzenny aromat zapada na długo w pamięć. Przecież bez tych przypraw nie było by świąt Bożego Narodzenia. Tegoroczny przepis na pierniczki wyszperałam w starych przepisach od mojej mamy. Ciasto wyrabia się dość szybko, ale musi też swoje odleżeć w lodówce. Te pół godziny można wykorzystać na przygotowanie lukru czy własnej czekolady do polania pierniczków. Pierniki po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie wymagają leżakowania więc to plus, bo można je przygotować przez samymi świętami.

Przepis uległ małym dietetycznym modyfikacją więc będą idealne dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Z podanej porcji wyjdą 2 blachy pierniczków.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 50 g erytrytolu
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g kakao ciemnego (bez cukru)
  • 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (ja daję mniej)
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubić z cukrem. Dodaj olej, śmietanę oraz miód wymieszać. Następnie przesiać mąkę z kakaem, dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę, sól i wymieszać. Potem wyłożyć ciasto na stolicę i zagnieść do gładkiej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować na ok. 1 cm, drugą część włóż do lodówki. Foremkami powycinać pierniczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniki przez 15 minut w temperaturze 180 ºC. I gotowe.

ZBACZ FILMhttps://www.instagram.com/p/CmPiHgygADY/

 

 

Shopping Cart