Krem z pieczonych pomidorów i papryki z krewetkami
Po słonecznym i ciepłym lecie nadszedł czas chłodu i puchatego kocyka. Wahania temperatur nie sprzyjają dobremu samopoczuciu, ale sprzyjają spadkowi odporności, co w konsekwencji prowadzi do infekcji i zachorowań. Jednym ze skuteczniejszych form, by utrzymać dobrą kondycję i zachować komfort psychiczny jest aktywność fizyczna oraz zdrowa i kolorowa dieta.
Jesień to cudowna pora roku, która otula nas przepięknymi kolorami nie tylko na dworze, ale też gości na naszych talerzach. Dziś przyrządziłam wspaniałą, pełna kolorów i smaku zupę z pieczonych pomidorów i papryki z krewetkami. Wszystkie składniki na to przepyszne danie znajdziecie w supermarketach.
SKŁADNIKI
🍁 1,5 kg pomidorów
🍁 2 czerwone papryki
🍁 4 ząbki czosnku
🍁 2 łyżki oliwy z oliwek
🍁 sól, pieprz, kilka kropel cytryny
PRZYGOTOWANIE KREWETEK
🍤 2 łyżki oliwy z oliwek
🍤 300 g krewetek
🍤 czosnek
🍤 sól, pieprz, natka pietruszki
PRZYGOTOWYWANIE
Pomidory i papryki pokrój w ćwiartki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia górą do góry. Cebulę i czosnek pokrój na kawałki i również ułóż na blaszce. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i piecz 20 minut. Z upieczonych pomidorów i papryki obierz skórę i razem zresztą warzyw zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej krewetki sola i pieprzem. Pod koniec dodaj czosnek. Zupę podawaj z krewetkami, natka pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na 4 porcje, czas przygotowania 35 minut, porcja to 260 kcal, B: 15,4 g, T: 12 g, W: 24 g, błonnik 6,8 g