Pizza orkiszowa
Pizza orkiszowa to odkrycie, którego dokonałam gdy miałam ochotę na ten przysmak, ale chciałam żeby było zdrowo. Ponieważ dbamy o to co jemy to i pizza musi być pełnowartościowym posiłkiem. Więc nie mając innej mąki niż orkiszowa zagniotłam ciasto i czekałam czy wyrośnie. Ku mojemu zdziwieniu ciasto rosło, a po upieczeniu było przepyszne. W połączeniu z najprostszymi dodatkami smakuje wykwintnie. MNIAM
Składnik: Dodatki:
- 350 g mąki orkiszowej 50 g szynki z kurczaka
- 170 g ciepłej wody kulka mozzarelli
- 25 g drożdży mała puszka kukurydzy
- 1/2 łyżki cukru świeże lub suszone oregano
- 20 g oliwy
- szczypta soli
Sos do pizzy
Zaparzyć pomidory, obrać ze skóry i pokroić w drobne kawałki. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut i zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos jest gotowy by posmarować ciasto na pizzę.
Przygotowanie
Mąkę, wodę, drożdże, cukier, olej i sól wkładam do miski robota kuchennego i zagniatam ciasto. Po wyrobieniu odstawiam na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuje sos do pizzy. Po upływie około 20 minut, gdy ciasto już jest gotowe by je rozwałkować, przekładam na blachę, smaruje sosem pomidorowym i posypuje oregano. Na to układam szynkę, kukurydzę i potartą mozzarelle. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni i piec przez 15 minut na dolnej szynie – grzanie dół i termoobieg. Po upieczeniu posypać rukolą.
Wartość odżywcza 1 porcji pizza
Wartość energetyczna | 239 kcal |
Białko | 9,48 kcal |
Węglowodany | 34,56 kcal |
Tłuszcze | 6,64 kcal |