pizza

Pizza orkiszowa

Pizza orkiszowa

Pizza orkiszowa to odkrycie, którego dokonałam gdy miałam ochotę na ten przysmak, ale chciałam żeby było zdrowo. Ponieważ dbamy o to co jemy to i pizza musi być pełnowartościowym posiłkiem. Więc nie mając innej mąki niż orkiszowa zagniotłam ciasto i czekałam czy wyrośnie. Ku mojemu zdziwieniu ciasto rosło, a po upieczeniu było przepyszne. W połączeniu z najprostszymi dodatkami smakuje wykwintnie. MNIAM

Składnik:                                                                                        Dodatki:

  • 350 g mąki orkiszowej                                                      50 g szynki z kurczaka
  • 170 g ciepłej wody                                                              kulka mozzarelli
  • 25 g drożdży                                                                        mała puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżki cukru                                                                    świeże lub suszone oregano
  • 20 g oliwy
  • szczypta soli

Sos do pizzy

Zaparzyć pomidory, obrać ze skóry i pokroić w drobne kawałki. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut i zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos jest gotowy by posmarować ciasto na pizzę.

Przygotowanie

Mąkę, wodę, drożdże, cukier, olej i sól wkładam do miski robota kuchennego i zagniatam ciasto. Po wyrobieniu odstawiam na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuje sos do pizzy. Po upływie około 20 minut, gdy ciasto już jest gotowe by je rozwałkować, przekładam na blachę, smaruje sosem pomidorowym i posypuje oregano. Na to układam szynkę, kukurydzę i potartą mozzarelle. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni i piec przez 15 minut na dolnej szynie – grzanie dół i termoobieg. Po upieczeniu posypać rukolą.

Wartość odżywcza 1 porcji pizza

Wartość energetyczna 239 kcal
Białko 9,48 kcal
Węglowodany 34,56 kcal
Tłuszcze 6,64 kcal

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart