Pasztet z indyka
Dziś postanowiłam przygotować pasztet z indyka i grzybów. Ponieważ w insulinooporności (w sytuacji gdy występuje na czczo wysoki poziom glukozy we krwi) ważne jest by śniadania były białkowo – tłuszczowo – warzywne. U mnie tak jest więc postanowiłam odstawić węglowodany i sprawdzić czy przyniesie to u mnie jakiekolwiek rezultaty, a w zamian na śniadanie zjeść pasztet z warzywami. Po degustacji muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Idealny pasztet na Wielkanoc 🙂
Schemat takiego śniadania może wyglądać następująco:
ŚNIADANIE = JAJKO/RYBA/MIĘSO (150 G) + WARZYWA (300 – 400 G) + TŁUSZCZE (2 ŁYŻKI)
Pasztet z indyka – 12 porcji
Składniki:
- 1 kg udźca z indyka
- 300 g wątróbki drobiowej
- 300 g borowików lub innych grzybów
- 3 jajka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- mała cebula
- mały por
- czosnek świeży
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
Przyprawy: tymianek, majeranek, papryka ostra i słodka, pieprz, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie.
Przygotowanie:
Warzywa (oprócz cebuli i pora) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso z indyka kroimy na kawałki, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy na 15 minut. Następnie wkładamy do garnka i dorzucamy warzywa, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie kroimy por, cebule i grzyby. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy por, cebule i grzyby i podsmażamy przez 15 minut. Następnie dodajemy wątróbkę i jeszcze przez chwile podsmażamy.
Po ugotowaniu mięsa odcedzamy z wody i studzimy. Mięso, warzywa i wątróbkę z cebulą przekładamy do miski, dodajemy trochę wywaru i miksujemy. Przyprawiamy masę ziołami i przyprawami do smaku i dodajemy roztrzepane jaja. Mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy masę i pieczemy przez 45 – 50 minut w 180°C, pilnując by sie nie przypaliło (można od góry przykryć folią aluminiową).
Wartości odżywcze (12 porcji):
Wartość energetyczna (kcal) | 3080 kcal |
Białko | 393 g |
Tłuszcz | 86,1 g |
Węglowodany ogółem | 142,4 g |
Błonnik | 95,2 g |