Majówka
Maj to słoneczny i ciepły miesiąc. Większość z nas rozpoczyna wiosenne porządki w ogródkach, sadzi kwiaty i oczywiście rozpoczyna sezon na GRILLOWANIE.
Grillowanie to sposób obróbki termicznej jeden z groźniejszych jej sposobów. Trzeba mieć na uwadze, że podczas grillowania dochodzi do kontaktu mięsa z bardzo wysoka temperaturą co prowadzi do powstawania potencjalnych rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodanów aromatycznych, które osadzają się w mięsie. niestety są one przyczyną nowotworów, ponieważ prowokują zachodzenie zmian w DNA. Dlatego grilluj z głową!
Zatem, aby nasze potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami grillowania według American Institute for Cancer Research (AICR).
- Warzywa i owoce grillowane, podczas obróbki termicznej nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji, a obecność warzyw i owoców w diecie to podstawa w profilaktyce antynowotworowej.
- Mieszanie mięsa z warzywami, krojenie na mniejsze kawałki sprzyja szybszemu przygotowaniu potrawy oraz zwiększa potencjał antyoksydacyjny dania. Wybieraj chude mięsa oraz ryby, a zamiast pieczywa podawaj warzywa i soki owocowe.
- Nacinanie mięsa skraca czas grillowania, a dzięki temu osadza się mniej szkodliwych substancji.
- Wstępna obróbka kulinarna mięsa (gotowanie czy pieczenie w piekarniku) skraca czas pieczenia mięsa w wysokiej temperaturze. Używaj węgla z drzew liściastych, gdyż wydziela mniejsze ilości szkodliwych substancji. Nie rozpalaj w palenisku żadnych zadrukowanych papierów czy sklejek, gdyż substancje uwalniające się są szkodliwe dla zdrowia. Zamiast tego do rozpałki użyj suchych szyszek. Zdrowsza wersja grilla tradycyjnego będzie grill elektryczny.
- Pamiętaj by za każdym razem umyć grill by był czysty. Najlepiej jest używić tacek do pieczenia, w ten sposób zabezpieczasz też mięso. Im mniej tłuszczu trafia do ognia, tym lepiej. Nie podlewaj węgla wodą czy piwem, albo , co gorsza gotową podpałką w płynie, bo powstały z tego dym jest substancja kancerogenna, która osadza się w pożywieniu. Nie używaj gotowych marynat, nie kupuj gotowców z przyprawami, bo im bardziej przetworzony produkt, tym większe ryzyko niskiej jakości mięsa czy kiełbasy.
Teraz już znasz zasady zdrowego grillowania więc czas na zdrowe marynaty, które dobrze sprawdzą się jako naturalny dodatek do mięsa. Aromatyczne marynaty do ryb, mięs i warzyw na około 500 g produktu.
IMBIROWA MARYNATA DO MIĘS
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu jabłkowego
- sól kłodawska
- duża szczypta pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do mięsa. Marynuj przez noc.
LIMONKOWA MARYNATA DO RYB
- sok z ¼ limonki
- 4 łyżki oliwy
- sok z ¼ pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz czarny
- szczypta imbiru mielonego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zamarynuj rybę.
KOKOSOWA MARYNATA DO KREWETEK
- 1/3 szklanki gęstego mleka kokosowego
- sok z ¼ cytryny
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Udanej majówki, a jak podobał Ci się wpis zostaw komentarz pod min 🥑