fbpx

Co jeść podczas infekcji?

Co jeść podczas infekcji?

Czy istnieje taka dieta, która przyczyni się do idealnego funkcjonowania układu immunologicznego? Na to pytanie nie uda mi się odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ każdy organizm jest inny i potrzebuje czegoś innego. Każdy z nas powinien odżywiać się indywidualnie a plan żywieniowy powinien być zgodny z potrzebami, aktywnością fizyczną, masą ciała i wzrostem. Najważniejsze, aby w codziennej diecie nie zabrało mikro i makro składników. Trzeba zapobiegać niedoborom, unikać przetworzonej żywności, a dostarczyć organizmowi wszystkiego co najlepsze.

Działanie produktów, które mają na celu wspomóc układ odpornościowy, wynika przede wszystkim z współpracy z zawartymi w nich substancjami. Jak wiadomo nie ma jednego cudownego środka, ale działanie w zespole przynosi wymierne skutki i szybką reakcję ze strony układu innunologicznego w zetknięciu z patogenami.

Co zatem jeść jak już dopadnie nas infekcja?

To zależy czy przebiegającej infekcji towarzyszy gorączka czy też nie. Jeżeli występuje gorączka to warto w tym czasie wzbogacić dietę o składniki odżywcze wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. witaminę C,A, E, D, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen i kwas foliowy. w czasie choroby najlepiej jeść lekkostrawne posiłki, przyrządzone ze świeżych warzyw, ciepłe. Warto także zwiększyć spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę C, a w szczególności:

👉 aronia, owoce dzikiej róży, maliny, żurawina, owoce leśne i cytrusowe
👉 natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i warzywa kapustne.
👉 warto też uwzględnić pełnoziarniste pieczywo, kasze, które zawierają błonnik i cynk
👉 ryby, z uwagi na kwasy omega-3, rośliny strączkowe oraz chude mięso

PAMIETAJMY O ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI WYPIJANYCH PŁYNÓW OKOŁO 2-2,5 LITA DZIENNIE W POSTACI HERBAT, CIEPŁYCH NAPARÓW Z CYTRYNĄ I IMBIREM. 


Przykładowy dzień diety podczas infekcji

 

Śniadanie

Szybkie placuszki jogurtowe (461 kcal, B: 18,6 g, T: 17,2 g, W: 65g)

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

🍅 50 g jogurtu
🍅 35 g maki pełnoziarnistej
🍅  szczypta soli i oregano

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładka masę. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę mąki. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wykładaj na wyłożona papierem do pieczenia blachę formując placki. Piecz w 180ºc przez ok. 20 minut.

Podawaj z dodatkami: kiełki, pomidor, ogórek kiszony, szpinak, czerwona papryka

II śniadanie

Koktajl z mango i kurkumą (358 kcal, B: 8,3 g, T: 5 g, W: 74 g)

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
🥭 1/2 mango
🥭 pomarańcza
🥭 200 ml mleka migdałowego bez cukru
🥭 25 g płatków owsianych
🥭3 garści szpinaku
🥭 2 g kurkumy

Owoce obierz ze skórki. Do blendera wlej mleko, dodaj płatki owsiane, szpinak, owoce oraz wsyp kurkumę. Całość zmiksuj na gładka masę. Wypij od razu gdy przygotujesz lub przechowuj w lodówce przez 1 dzień.

Obiad

Zupa jarzynowa z kurkumą i pęczakiem (351 kcal, B: 12,5 g, T: 14,1 g, W: 45 g)

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

🫒 5 ml oliwy z oliwek
🫒 100 g pora
🫒 2 ząbki czosnku
🫒 300 g mrożonych warzyw
🫒 30 g suchej kaszy pęczak
🫒 400 ml bulionu warzywnego
🫒 50 ml mleczka kokosowego lu jogurtu greckiego
🫒 kurkuma, sól, pieprz, natka pietruszki

Na dno rondla wlej oliwę. Dodaj pokrojonego pora oraz czosnek i duś ok. 1 minuty. Następnie dorzuć warzywa i kurkumę i duś kolejne 2 minuty, mieszając by zawartość rondla się nie przypaliła. Wsyp kaszę i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posyp natka pietruszki.

Kolacja

Tortilla ze szpinakiem, burakiem i serem (418 kcal, B: 14,4 g, T: 21,5 g, W: 43 g)

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

🌯 1 tortilla pełnoziarnista
🌯 20 g hummusu
🌯 1 łyżeczka pesto z bazylii
🌯 100 g gotowane lub pieczone buraki
🌯 10 g orzechów włoskich
🌯 20 g sera faeta
🌯 garść szpinaku

Tortillę posmaruj humuusem i pesto. Ułóż na tym szpinak, plasterki buraka i pokruszone orzechy. Na koniec posyp serem i zwiń w rulonik.

 

Shopping Cart