Co jeść podczas infekcji?
Czy istnieje taka dieta, która przyczyni się do idealnego funkcjonowania układu immunologicznego? Na to pytanie nie uda mi się odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ każdy organizm jest inny i potrzebuje czegoś innego. Każdy z nas powinien odżywiać się indywidualnie a plan żywieniowy powinien być zgodny z potrzebami, aktywnością fizyczną, masą ciała i wzrostem. Najważniejsze, aby w codziennej diecie nie zabrało mikro i makro składników. Trzeba zapobiegać niedoborom, unikać przetworzonej żywności, a dostarczyć organizmowi wszystkiego co najlepsze.
Działanie produktów, które mają na celu wspomóc układ odpornościowy, wynika przede wszystkim z współpracy z zawartymi w nich substancjami. Jak wiadomo nie ma jednego cudownego środka, ale działanie w zespole przynosi wymierne skutki i szybką reakcję ze strony układu innunologicznego w zetknięciu z patogenami.
Co zatem jeść jak już dopadnie nas infekcja?
To zależy czy przebiegającej infekcji towarzyszy gorączka czy też nie. Jeżeli występuje gorączka to warto w tym czasie wzbogacić dietę o składniki odżywcze wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. witaminę C,A, E, D, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen i kwas foliowy. w czasie choroby najlepiej jeść lekkostrawne posiłki, przyrządzone ze świeżych warzyw, ciepłe. Warto także zwiększyć spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę C, a w szczególności:
👉 aronia, owoce dzikiej róży, maliny, żurawina, owoce leśne i cytrusowe
👉 natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i warzywa kapustne.
👉 warto też uwzględnić pełnoziarniste pieczywo, kasze, które zawierają błonnik i cynk
👉 ryby, z uwagi na kwasy omega-3, rośliny strączkowe oraz chude mięso
PAMIETAJMY O ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI WYPIJANYCH PŁYNÓW OKOŁO 2-2,5 LITA DZIENNIE W POSTACI HERBAT, CIEPŁYCH NAPARÓW Z CYTRYNĄ I IMBIREM.
Przykładowy dzień diety podczas infekcji
Śniadanie
Szybkie placuszki jogurtowe (461 kcal, B: 18,6 g, T: 17,2 g, W: 65g)
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
🍅 50 g jogurtu
🍅 35 g maki pełnoziarnistej
🍅 szczypta soli i oregano
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładka masę. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę mąki. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wykładaj na wyłożona papierem do pieczenia blachę formując placki. Piecz w 180ºc przez ok. 20 minut.
Podawaj z dodatkami: kiełki, pomidor, ogórek kiszony, szpinak, czerwona papryka
II śniadanie
Koktajl z mango i kurkumą (358 kcal, B: 8,3 g, T: 5 g, W: 74 g)
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
🥭 1/2 mango
🥭 pomarańcza
🥭 200 ml mleka migdałowego bez cukru
🥭 25 g płatków owsianych
🥭3 garści szpinaku
🥭 2 g kurkumy
Owoce obierz ze skórki. Do blendera wlej mleko, dodaj płatki owsiane, szpinak, owoce oraz wsyp kurkumę. Całość zmiksuj na gładka masę. Wypij od razu gdy przygotujesz lub przechowuj w lodówce przez 1 dzień.
Obiad
Zupa jarzynowa z kurkumą i pęczakiem (351 kcal, B: 12,5 g, T: 14,1 g, W: 45 g)
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
🫒 5 ml oliwy z oliwek
🫒 100 g pora
🫒 2 ząbki czosnku
🫒 300 g mrożonych warzyw
🫒 30 g suchej kaszy pęczak
🫒 400 ml bulionu warzywnego
🫒 50 ml mleczka kokosowego lu jogurtu greckiego
🫒 kurkuma, sól, pieprz, natka pietruszki
Na dno rondla wlej oliwę. Dodaj pokrojonego pora oraz czosnek i duś ok. 1 minuty. Następnie dorzuć warzywa i kurkumę i duś kolejne 2 minuty, mieszając by zawartość rondla się nie przypaliła. Wsyp kaszę i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posyp natka pietruszki.
Kolacja
Tortilla ze szpinakiem, burakiem i serem (418 kcal, B: 14,4 g, T: 21,5 g, W: 43 g)
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
🌯 1 tortilla pełnoziarnista
🌯 20 g hummusu
🌯 1 łyżeczka pesto z bazylii
🌯 100 g gotowane lub pieczone buraki
🌯 10 g orzechów włoskich
🌯 20 g sera faeta
🌯 garść szpinaku
Tortillę posmaruj humuusem i pesto. Ułóż na tym szpinak, plasterki buraka i pokruszone orzechy. Na koniec posyp serem i zwiń w rulonik.