Burger z łososia z sosem mango
Tak wiele znaczy od jedzenia. Mówi się, że „jesteś tym co jesz” i to święte słowa. Wszystko co wkładasz do ust niesie za sobą korzyści, ale jak niewłaściwie się odżywiasz możesz swój organizm doprowadzić do wyniszczenia i czuć się jak „śmietnik”. Ta droga nie prowadzi do nikąd. Zadbaj o siebie i swój organizm przez odpowiednie odżywianie.
Zatem zabieraj się za gotowanie i żyj zgodnie z moim mottem: „Żyj zdrowo – jedz kolorowo”.
Porcja to 660 kcal (przepis na 4 porcje), B: 31 g, T: 45 g, W: 36 g. Potrzebujesz 40 minut by przygotować tą potrawę oraz następujących składników:
BURGERY
- 500 g łososia
- czerwona cebula
- pęczek koperku
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki mąki orkiszowej lub owsianej
- sól, pieprz
- 80 ml oleju z awokado lub oliwy z oliwek
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 50 g rukoli
- natka pietruszki, bazylia
- 4 łyżki sezamu (opcjonalnie)
SOS MANGO
- 1 mango
- 1/2 ostrej papryczki
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju lnianego/sezamowego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie) ja nie daję
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Odkrój skórę z łososia i pokrój go na drobną kostkę lub zmiel w maszynce do mięsa.
- Rybę połącz z posiekana cebulą, koperkiem, skórką z cytryny oraz mąką. Dopraw sola i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj 4 kotlety. Usmaż burgery na rozgrzanym oleju, 4-5 minut z każdej strony.
- Mango obierz ze skóry i pozbądź się pestki. Rozdrobnij je w blenderze z dodatkiem ostrej papryczki, soku i skórki z limonki, oleju, miodu (opcjonalnie) i czosnku. Dopraw sola i pieprzem.
- Posiekaj sałatę lodową i wyłóż na talerz, dodaj listki rukoli, pokrojona czerwona cebule w pióra, burgery i polej przygotowanym sosem.
Możesz również skorzystać z innych przepisów, zajrzyj na: www.zdrowe-love.pl/przepisy