KETONY
Ketony są ważną częścią zdrowej diety i dają wiele korzyści zdrowotnych. Są one wytwarzane, gdy organizm czerpie energię z tłuszczu, co pomaga regulować poziom cukru we krwi, zapewnia stałe źródło energii dla organizmu, pomagają również zmniejszyć stan zapalny, poprawić funkcje poznawcze, a nawet mają właściwości przeciwnowotworowe.
Ketony są produkowane, w momencie gdy w organizmie nie ma wystarczającej ilości węglowodanów i w tym momencie pobiera energię z tłuszczu jako paliwa. Proces ten jest znany jako ketoza i może być korzystny dla tych, którzy chcą schudnąć lub poprawić swoje zdrowie metaboliczne i samopoczucie.
W ostatnich latach dość mocno wzrosło zainteresowanie stosowaniem diet niskowęglowodanowych w celu osiągnięcia lepszych wyników zdrowotnych. Dieta ketogeniczna to taka, która kładzie nacisk na wysokotłuszczowe pokarmy, z średnią zawartością białka i jednocześnie ograniczając spożycie węglowodanów – zazwyczaj poniżej 50 gram dziennie. Podążając za tego typu modelem żywieniowym, ciało po okresie adaptacji wchodzi w stan ketozy żywieniowej, gdzie zaczyna spalać zmagazynowany tłuszcz zamiast glukozy z węglowodanów. W ten sposób prowadzi do zmniejszonej masy ciała i poprawy funkcji metabolicznych w czasie, jeśli zostanie to wykonane prawidłowo pod nadzorem lekarza lub dietetyka.
Korzyści wynikające z ketozy odżywczej:
- zmniejszony poziom głodu z powodu wyższej sytości z tłuszczów;
- zwiększona jasność umysłu ze względu na bardziej stabilny poziom cukru we krwi;
- zwiększona wrażliwość na insulinę, która pomaga zapobiegać powikłaniom cukrzycy, takim jak choroby serca;
- mniejsze stany zapalne w całym ciele powodujące mniej bólów;
- lepsze wyniki sportowe dzięki szybszej regeneracji mięśni między treningami.
Aby osiągnąć te potencjalne korzyści, musisz najpierw stać się „keto adaptowany”, pozwalając wątrobie na produkcję ketonów. Zazwyczaj jest to 2-3 tygodnie, zanim organizm się dostosowuje do nowych warunków żywieniowych. Jest to czas w którym wątroba mogła zacząć skutecznie produkować wystarczające ilości ketonów. Są one niezbędne każdego dnia, by organizm mógł bez żadnych negatywnych skutków ubocznych funkcjonować. Aby złagodzić niepożądane objawy spożywaj więcej wody. Nawodnienie to podstawa. Nie lubisz smaku wody, to dodaj do niej sok z cytryny. Bez obaw możesz po nią sięgać na keto diecie.
Dla tych, którzy chcą uzyskać większą ilość produkowanych ketonów w diecie, istnieje kilka sposobów, które można wprowadzić za pośrednictwem źródeł żywności, takich jak olej kokosowy lub suplementy zawierające olej MCT, które zawierają trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Te rodzaje tłuszczów promują produkcję ketonów poprzez dostarczanie kwasów tłuszczowych, które wchodzą bezpośrednio do wątroby, gdzie są one przekształcane w ketony, a nie przechowywane w postaci tłuszczu, tak jak inne tłuszcze w diecie.
Stosując zdrowe tłuszcze bogate w kwasy omega-3, takie jak dziko złowione ryby lub siemię lniane, jest korzystne, gdyż są to niezbędne kwasy tłuszczowe, które pomagają w przekształcaniu prekursorów ze źródeł żywności w użyteczne formy energii, takie jak ketony, szybciej niż typowe węglowodany – co czyni je doskonałym wyborem. Dodatkowo włączenie sfermentowanej żywności i probiotyków, jest niesamowitym wsparciem dla jelit, które okazują się niezbędne dla optymalnego trawienia i wchłaniania. Wszystkie składniki odżywcze spożywane w tym także te z oleju MCT i omega-3 mogą być skuteczniej wykorzystane w naszym organizmie.
Ogólnie rzecz biorąc, dodanie większej ilości wysokiej jakości źródeł zdrowych produktów zawierających MCT i omega 3 wraz z regularnym spożywaniem sfermentowanej żywności nie tylko przyczyni się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, ale także pomoże zwiększyć naszą naturalną zdolność do wytwarzania większej ilości korzystnego związku znanego jako „ciała ketonowe” – dając nam dostęp do czystego paliwa bez konieczności sięgania po drogie suplementy, koktajle odchudzające czy wyszukane i rygorystyczne diety.
W jakich produktach znajdziemy zdrowe źródła tłuszczu?
- awokado
- oliwki
- orzechy i migdały
- siemie lniane
- wiórki kokosowe
- babka jajowata
- jajka
Nasz organizm uczy się stopniowo wykorzystywać tłuszcz i ketony zamiast glukozy, by wykorzystać ją jako podstawowe źródło energii. Zdecydowanie powinno wziąć się pod uwagę nie ilośc lecz jakość spożywanych tłuszczy. Skąd je brać? Niekoniecznie z golonek i smalcu, ale o tym już w następnym artykule 🙂
Zapraszam !
Koniecznie przeczytaj: Ketoza