tłuszcz

Tkanka tłuszczowa

Tkanka tłuszczowa

Istota spalania tłuszczu w organizmie jest ukryta w pewnych składnikach zawartych w żywności. Powodują one, że tłuszcz z pokarmu wędruje do komórek i tam przekształca się w energię. Są one odpowiedzialne nie tylko za transport substancji odżywczych, ale również przyczyniają się do spalania tłuszczu. To z ich pomocą możesz zgubić kilka kilogramów. Skupmy się na substancjach, które ułatwiają organizmowi szybciej spalić tłuszcze. Zalicza się do nich witaminy, białka, enzymy oraz hormony, które uczestniczą w procesie spalania tłuszczu. Aby organizm mógł produkować hormony, konieczny jest współudział kilku czynników. Na przykład nie może produkować hormonów redukujących tłuszcz bez udziału witaminy C. Bez jej udziału nie wytworzy nasz organizm noradrenaliny, która w sytuacji stresu przekształca tłuszcz w energię. Witaminę C znamy głównie jako środek przeciwko infekcjom i stosujemy ją przy obniżonej odporności. Jednak ma ona o wiele szersze zastosowanie – jest substancją biologiczną, która najlepiej rozkłada się w tłuszczach. Jest niezbędna w wytwarzaniu kolagenu (istotna w walce z cellulitem), ułatwia wchłanianie się żelaza czy poprawia metabolizm lipidów.

Cholina i karnityna – substancje transportujące

Cholina to witamina z grupy B. Wspomaga pracę mózgu oraz poprawia pamięć. Niezbędna dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga rozwój płodu. Jej niedobór powoduje rozkład cholesterolu, co znacznie ogranicza swobodny przepływ substancji spalających tłuszcz do komórek tłuszczowych. Cholinę możemy znaleźć w: mięsie, wątróbce, żółtkach jaj, produktach sojowych i kalafiorze.
Chyba najbardziej znaną i popularną substancją spalającą tłuszcz jest karnityna L. Odpowiada, za przeminę materii, zapobiegając odkładaniu się zbyt dużej ilości tłuszczu we krwi. Jest to bardzo istotne w przypadku komórek mięśniowych, które „obłożone” tłuszczem stają się słabe. I tak karnityna L, cholina i witamina C przenoszą tłuszcz to „komór spalania” i przekształcają go w energię.
Komórki są oczyszczane z produktów spalania tłuszczu właśnie dzięki karnitynie. Organizm wytwarza niewielkie jej ilości i dlatego należy karnitynę dostarczać przez odpowiednie pokarmy, takie jak: mięso, przetwory mleczne, drób, szynka, baranina i jagnięcina.

Chronią przed gromadzeniem się tłuszczu – kwas linolowy oraz metionina

Kwas linolowy to kwas tłuszczowy znajdujący się w olejach roślinnych. Poprawia on stan błony śluzowej jelit. Natomiast wystarczająco gruba i zdrowa błona śluzowa, zatrzymuje dużą ilość tłuszczów podczas procesu trawienia i w ten sposób tłuszcz jest przez organizm natychmiast przekształcany w energię. Tak więc w pośredni sposób kwas linolowy przyczynia się do redukcji tłuszczów. Jego inną dość ważną rolą jest obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Bogatym produktem w kwas linolowy jest siemię lniane. Śladowe ilości możemy znaleźć także w mięsie.
Metionina jest składnikiem karnityny, niezbędnym aminokwasem zawierającym siarkę, a także wytwarza w naszym organizmie adrenalinę. Jest bardzo istotna przy odchudzaniu. Nadwaga może być spowodowana między innymi przez niedobór metioniny, która wraz z witaminami z grupy B, choliną, kwasem foliowym i witaminą B₆ nie dopuszcza do komórek zbyt dużej ilość tłuszczu. Jest bardzo istotna przy odchudzaniu. Sporo metioniny zawierają: jajka, drób, mięso, wątróbka, ryby, ser, jogurt, produkty sojowe i soczewica.

Wspomagająca Tauryna 

Tauryna jest również aminokwasem, w skład którego wchodzą metionina i cysteina. Więc niedoborów metioniny oznacza zbyt małą ilość tauryny. Dzięki taurynie przysadka mózgowa produkuje wystarczającą ilość hormonów, takich jak hormon wzrostu, który pomaga nam pozbyć się z organizmu tłuszczu. Zbyt mała ilość hormonu wzrostu prowadzi do nadwagi. Jest to skutek niewłaściwej diety. Kobiety są bardziej narażone na nadwagę, ponieważ kobiecy hormon estrogen ogranicza produkcję tauryny przez wątrobę, co w rezultacie spowalnia proces przemiany materii.

Kobiety z nadwagą powinny spożywać więcej produktów zawierających tę substancję, czyli: skorupiaki (kraby, małże, ostrygi) oraz czerwone mięso i wątróbkę. Inną ważną funkcją jest wytwarzanie kwasu żółciowego, który ma znaczący wpływ na proces spalania tłuszczu.

Magnez z produktów pełnoziarnistych

Enzymy regulują proces trawienia oraz spalania tłuszczu. To one mają wpływ na niemal każdą reakcję odbywającą się w komórkach naszego organizmu. Magnez jako enzym pobudza układ nerwowy. Jego zadaniem jest przyspieszenie przemiany materii e komórkach. Najwięcej magnezu znajdziemy w orzechach, produktach pełnoziarnistych oraz roślinach strączkowych. Jako ciekawostkę dodam, że przy wytwarzaniu mąki traci się około 80% magnezu zawartego w łupinie ziarna i dlatego nie należy jeść zbyt dużo białego pieczywa.

Działanie insuliny

Węglowodany w początkowym procesie przemiany materii odkładają się w komórkach tłuszczowych. Dopiero później są wytwarzane aminokwasy i molekuły tłuszczu. Zadaniem trzustki w naszym organizmie jest wytworzenie insuliny. Insulina przekazuje enzymom zadanie rozbicia molekuł tłuszczu na drobne cząsteczki i w ten sposób ułatwia przyswajanie pokarmu. Cząstki te bardzo szybko osadzają się na brzuchu i biodrach. Dzieje się tak, ponieważ nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości pełnowartościowej żywności. Tłuszcz nie odkłada się dlatego, iż spożywamy produkty wysokobiałkowe i tłuszczowe, ale w wyniku przyswajania pokarmów zawierających dużą ilość cukru. Wtedy również wzrasta poziom cukru we krwi i w ten sposób organizm pobudza trzustkę do wydzielania insuliny, ułatwia, odkładanie się tłuszczu. 

  • Pamiętaj, że karmienie organizmu witaminą C z apteki nie wnosi nam nic, gdyż nasz organizm nie jest w stanie przyswoić jej więcej niż 1,5 do 5 g tej substancji, a reszta jest natychmiast wydalana przez nerki.
  • Niedobór karnityny L prowadzi do zmniejszenia sprawności serca i niedotlenienia mięśnia sercowego co może się przyczynić do obumierania komórek i spowodować jego ostrą niewydolność.
  • Źródłem różnego rodzaju kwasów nienasyconych są ryby. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3. Natomiast słonecznik i soja dostarczają organizmowi kwasu linolowego.

Przeczytaj jeszcze:

Dieta KETOgeniczna – nowy trend czy dieta na całe życie?

Shopping Cart